Pulover casmirUn pulover de casmir nu este neaparat mai bun, dar cu siguranta este mai placut iar acest lucru il vei constata inca din momentul in care vei pune mana pe un astfel de articol de vestimentatie. Care este motivul? Casmirul este un material foarte usor si mult mai moale decat lana, celalalt material gasit cu preponderenta in articolele vestimentare indeosebi in cursul anotimpului rece. Aceste doua caracteristici, usor si moale, fac din casmir un material de calitate. De aici o senzatie de foarte placut in timpul purtarii, mai ales in cazul puloverelor, dar nu numai pulovere ci si fulare si esarfe din casmir 100%.

Casmirul reprezinta de fapt firele de lana colectate de la o rasa de capre din zona Kashmir, un fost principat din zona muntilor Himalaya, astazi un teritoriu controversat, disputat de India si Pakistan. Si nu orice fire de lana ci acele fire colectate de pe gatul si de pe burtile acestor capre, pentru a fi considerat un material de lux, firele colectate din alte zone fiind automat retrogradate pe scara calitatii. Firele de cea mai buna calitate sunt considerate cele care au o grosime cat mai mica, in acelasi timp o lungime cat mai mare. Pentru a-ti face o idee, calitate absoluta a acestui material incepe de la lungimi ale firelor de peste 36 de milimetri si o subtirime de cel mult 15,5 microni. Indeosebi lungimea firelor este cea care garanteaza folosirea articolului de vestimentatie pentru cat mai mult timp, fara ca acesta sa prezinte semne de uzura ori, mai rau, sa prezinte asa numitele brobonele.

Spuneam despre casmir ca este considerat un material de lux, acest lucru se datoreaza faptului ca o capra ofera de-a lungul unui an doar 50-100 de grame de casmir. E adevarat ca un pulover casmir este foarte usor dar tot sunt necesare cel putin 200 de grame de casmir pentru realizarea unui astfel de articol de imbracaminte. Culorile naturale ale casmirului sunt diverse nuante de gri, alb si maro, in timpul procesarii ele fiind supuse vopsirii in alte culori folosind tehnici care nu afecteaza calitatea materialului.
 

Vezi si…