Odata cu cresterea din iulie 2013 a salariului minim pe economie (in Romania) pana la 800 de lei, am mai facut un pas catre apropierea (dar cu cat de putin) de valorile din tarile central si vest-europene. Dar cu cat de putin.. Cu siguranta ca politicienii se vor bate cu pumnii in piept pentru ca procentual cresterea este semnificativa, in fapt cresterile din 2013 caci au fost doua etape: mai intai salariul minim a fost majorat de la 700 la 750 de lei, incepand cu data de 1 februarie 2013; apoi de la 750 de lei la 800 de lei de la 1 iulie 2013. Un salt cumulat de nu mai putin de 14,28%, ceea ce nu e de lepadat, daca gandim doar procentual. La magazin insa plata se face in valoare absoluta.

Uitandu-ne si in gradinile vecinilor, vedem ca salariul minim romanesc este comparabil cu cele din tarile inconjuratoare, o palida consolare daca ne uitam un pic mai la vest, ca peste o granita invizibila dincolo de linia Belarus-Ucraina-Romania-Serbia, dincolo de care banii aflati in buzunarele locuitorilor respectivelor tari cresc substantial odata cu vechimea statelor respective in uniunea politica europeana. Valori incredibile in Luxemburg, Belgia, Olanda, Franta si indepartata Irlanda, reamintindu-ne ca este vorba de salariul minim garantat. Brut, dar garantat, pentru o saptamana de lucru de 40 de ore si un an de 52 de saptamani, exceptand Franta unde saptamana de lucru are doar 35 de ore.

Exista si tari in care conceptul de salariu minim pe economie nu exista, in locul lui functionand salariul minim pe ora sau reglementari la nivel de industrie sau regiune: Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia si Elvetia.

Bineinteles, costul vietii difera semnificativ de la o tara la alta, puterea de cumparare facand la randul sau obiectul unor studii aprofundate derulate de Uniunea Europeana ori de institutii specializate. Dar in contextul unei libertati de deplasare a locuitorilor europeni dintr-o tara in alta, valoarea banilor din buzunar difera de la nationalitate la nationalitate.

Iata mai jos harta actualizata a Europei continand informatiile privind salariul minim pe economie in cele mai multe din tarile de pe Batranul Continent si un grafic cuprinzand evolutia salariului minim in ultimii 10 ani in cateva tari europene, reprezentative pentru un studiu comparativ:
 
Salariul minim pe economie
 
Salariul minim pe economie
 

Vezi si…