Care sunt problemele care pot să apară în fiecare săptămâna de sarcină❓

Categorie :

În primul rând, vă felicit pentru alegerea de a aduce pe lume o nouă viață! Această hotărâre reprezintă o forță care declanșează misterele Universului, dând substanță conceptului de viață și conducând către experiențe pline de împlinire și dragoste. O dragoste unică, pe care, cu excepția cazului în care ați mai parcurs acest minunat proces al deveniri părinte, este posibil să nu o fiți trăită până acum. Felicitări!

În continuare, ne-am propus să vă prezentăm evoluția sarcinii pe săptămâni, evidențiind schimbările atât în corpul mamei, cât și în dezvoltarea copilului. Alături de posibilele provocări ce pot apărea, aceasta nu are rolul de a stârni îngrijorări, deoarece manifestările lor pot varia în funcție de diverși factori. Scopul este mai degrabă de a le recunoaște și, în cazul în care apar, de a lua decizii informate în fiecare moment. Recomandăm să vă consultați medicul obstetrician imediat, pentru a-i comunica fiecare schimbare și a asigura o supraveghere atentă asupra sarcinii și sănătății dumneavoastră. Dacă încă nu aveți un medic obstetrician, vă sugerăm să căutați unul cât mai curând posibil pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe viitorul copil. Iată calendarul sarcinii și evoluția acesteia pe săptămâni:

Săptămâna 1

În prima săptămână de sarcină au loc fecundarea și diviziunea rapidă a celulelor. Se pot manifesta greață matinală, oboseală, dureri de cap sau de sâni, uneori sensibilitate a vezicii urinare. Modificările hormonale declanșează implantarea embrionului în uter, ce poate cauza crampe ușoare sau sângerări vaginale.

Săptămâna 2

Embrionul continuă să se dividă, iar mama resimte puternic efectul hormonal. Apar modificări ale mirosului și gustului, pofte și aversiuni alimentare, grețuri matinale frecvente. Unele femei acuză creștere în sensibilitate și volum a sânilor, cu senzație de durere sau greutate.

Săptămâna 3

Embrionul mărește producția de hormoni, declanșând o multitudine de simptome la mamă: dureri abdominale și crampe, creșterea sânilor, greață și vărsături matinale, oboseală. Rareori, sângerări minore.

Săptămâna 4

Continuă transformările glandelor mamare, ce pot deveni dureroase. Apar modificări emoționale – îngrijorare, anxietate dar și bucurie. Organismul mamei suferă schimbări profunde.

Săptămâna 5

Începe senzația de balonare/constipație. Pot apărea primele pofte alimentare. Dispare sensibilitatea sânilor. Embrionul are acum 1.5-2.5 milimetri și este vizibil la ecografie. Prezintă dureri abdominale și crampe.

Săptămâna 6

Odată cu dezvoltarea embrionului la aprox. 5 milimetri, pot fi detectate bătăile inimii și mișcările bruște pe ecograf. Pe acest fond, se intensifică greața și vărsăturile, pot apărea insomnii, amețeli și oboseală cronică. Unele femei nu resimt aceste efecte.

Săptămâna 7

Abdomenul începe să crească vizibil. Pe lângă simptomele săptămânii anterioare, apar stări de rău și constipație. La ecografie poate fi observat capul mare al fătului.

Săptămâna 8

Fătul își conturează trăsăturile feței și organele interne. Mama poate acuza crampe (ameliorate prin mișcare ușoară, căldură, masaj) și manifestări hormonale variate.

Săptămâna 9

Continuă mărirea abdomenului și a sânilor, cu sensibilitate crescută a acestora. Este necesară odihnă suplimentară și un program reglementat de somn.

Săptămâna 10

Fătul are 3-4.5 cm și 4-5 grame. Organele interne iau formă. Pot apărea insomnii, oboseală, greață, ce vor dispărea treptat pe măsură ce organismul se obișnuiește.

Săptămâna 11

Extinderea uterului provoacă dureri abdominale suplimentare. Apar dureri lombare, insomnii, constipație. Este necesară atenție sporită la nevoile organismului.

Săptămâna 12

Silueta gravidei se rotunjește vizibil. Pielea devine uscată și predispusă la mâncărimi, necesitând hidratare zilnică. Pot apărea modificări ușoare de culoare tegumentară.

Săptămâna 13

Areolele sânilor se închid la culoare, iar glandele mamare se expandă în continuare. Sunt prezente dureri în zona inferioară a abdomenului și pot apărea primele vergeturi.

Săptămâna 14

Apar frecvent vergeturi pe abdomen, coapse, sâni. Pofta de dulce alternează cu constipația. Trebuie evitate grăsimile și crescute aportul de vitamine și fibre.

Săptămâna 15

Sistemul imunitar devine vulnerabil, crescând riscul infecțiilor. Este necesară igienă sporită. Mama poate simți mișcările fătului. Greutatea gravidei crește constant.

Săptămâna 16

Dereglările hormonale cauzează nas înfundat, salivărie crescută și urinări frecvente. Fătul are acum 12-15 cm și începe să tremure spontane mușchii, femeia simțind fluturi în abdomen.

Săptămâna 17

Pentru flux sanguin optim al fătului, este necesară poziția laterală în somn. Începe acumularea țesutului adipos. Fătul aude bătăile inimii mamei și reacționează la mângâierile abdomenului.

Săptămâna 18

Este important aport crescut de calciu prin consum de lapte. Greutatea gravidei poate crește cu 4-5 kg. Dispar treptat grețurile și vărsăturile. Se poate identifica sexul fătului la ecografie.

Săptămâna 19 

Sunt necesare plimbări zilnice și gimnastică ușoară. Pot apărea dureri lombare și de șold din cauza compresiei nervoase. Mișcările bruște provoacă amețeli.

Săptămâna 20

Datorită nivelului crescut de estrogen, pot apărea pete pigmentare pe ten. Este necesară protecția pielii cu creme hidratante. Fătul are acum 200-250 g și 14-19 cm lungime.

Săptămâna 21

În continuare apar amețeli, dureri de cap, urinări frecvente, constipație. Se evidențiază primele varice. Grețurile sunt rare. Se simt mișcările active ale fătului.

Săptămâna 22

Abdomenul este vizibil expandat. Din cauza compresiei uterului apar dureri lombare prelungite. Fătul începe să audă sunete din exterior.

Săptămâna 23

Starea psiho-emoțională a viitoarei mame necesită atenție sporită. Pot apărea schimbări bruște de dispoziție. Este necesar controlul medical periodic al sarcinii.

Săptămâna 24

Datorită spațiului uterin limitat, fătul are mișcări mai rare dar mai puternice. Controlul medical trebuie să monitorizeze poziția și starea acestuia.

Săptămâna 25

Șansele de supraviețuire ale fătului cresc considerabil. La controalele medicale se evaluează funcțiile vitale și starea generală. Sunt necesare în continuare consum de lapte, legume, fructe și plimbări zilnice.

Săptămâna 26

Este o perioadă liniștită, necesitând doar un stil de viață sănătos pentru mamă și făt. Acesta are acum 25-30 cm și 850 g – 1.2 kg. Problemele frecvente sunt durerile lombare și urinările dese.

Săptămâna 27

Din cauza poziționării, pot apărea dureri de spate sau abdomen, ameliorate prin schimbarea poziției corpului. Fătul reacționează la diversitatea de arome alimentare ale mamei. Creierul său coordonează mișcări și respirație

spot_img