Sfantul DumitruInainte de toate trebuie sa ne asiguram ca nu facem nicio confuzie intre Sfantul Dumitru si Sfantul Dimitrie.

Sfantul Dumitru mai este numit si Sfantul Dumitru izvoratorul de Mir dar si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de Mir sau Sfantul Dumitru de la Tesalonic/Salonic.

Pe de alta parte il avem de Sfantul Dimitrie, numit si Sfantul Dimitrie Basarabov sau Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, despre care puteti afla mai multe detalii aici.

Si pentru ca riscul de a face confuzii sa fie maxim, trebuie spus ca Sfantul Dumitru este praznuit anual in ziua de 26 octombrie, in timp ce Sfantul Dimitrie este praznuit in fiecare an in ziua de 27 octombrie, adica a doua zi!

Asa se face ca puteti auzi la radio sau la televizor ori citi prin ziare ca in preajma acestor zile se desfasoara pelerinajul de Sfantul Dumitru la Patriarhie, cand in fapt este vorba de pelerinajul prilejuit de procesiunea moastelor Sfantului Dimitrie, ocrotitorul Bucurestiului, moaste care se gasesc la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
In timp ce moastele Sfantului Dumitru se afla la Biserica Sfantul Dumitru din Salonic, in Grecia, fiind considerat totodata si ocrotitorul acestui oras.

Atentie deci la cele doua nume si la ziua fiecaruia dintre ele.
 
Vezi si acatistul Sf Dumitru.
Vezi si cati romani poarta numele Dumitru sau un derivat din acesta.

 

Vezi si…