Daca tiparul, sau chiscarul cum ii mai spune, este un peste inofensiv si care se gaseste inclusiv in apele de pe teritoriul Romaniei (pe cursurile raurilor Bistrita, Siret, Moldova, Barlad, Mures, Olt, Crisul Negru, Cerna, Bega, ca sa dam cateva exemple, precum si in nenumarate balti si helesteie), tiparul electric este o specie cu totul diferita, atat in ceea ce priveste arealul cat si caracteristicile fizice. Tiparul electric poate fi intalnit doar pe continentul sud-american, in apele fluviilor Orinoco si Amazon. Iar in ceea ce le priveste dimensiunile, daca tiparul romanesc ajunge in mod obisnuit pana la 20-25 de centimetri lungime, tiparul electric ajunge si pana la 2,5 metri lungime(!).

Tipar electricNu mai putin de trei organe electrice inzestreaza tiparul electric, deosebit de eficiente atunci cand vine vorba de anihilarea prazii, pestele fiind unul rapitor. Daca pentru oameni si alte animale mari atingerea tiparului electric nu este fatala, putand provoca doar stari de ameteala si insuficienta respiratorie temporara, pentru alti pesti si mamifere de mai mici dimensiuni descarcarea electrica este mortala. Nu de alta dar aceasta descarcare poate fi deosebit de puternica, electrocutand prada, similar atingerii trasnetului.

Masuratorile efectuate pe exemplare aflate in captivitate au aratat si descarcari electrice de pana la 700 de Volti, o tensiune uriasa, e drept, specifica pestilor de mari dimensiuni ale acestei specii.

Iata in video-ul de mai jos demonstratia eficientei acestei descarcari electrice, victima fiind chiar un pui de aligator. Daca vi se pare ciudat ca pestele incearca sa ajunga pe sol, acest lucru se datoreaza faptului ca tiparul tocmai fusese pescuit de catre un localnic, acesta incercand sa scoata pestele din apa. Atat doar ca inainte sa si reuseasca, puiul de aligator aflat in zona a dorit sa guste din tiparul electric aflat inca in viata. O greseala electrizanta.

Vezi si…