Trompa lui Eustachio 
Trompa lui Eustachio este un canal intern ce face legatura intre timpan si faringe (cu care comunica in cavitatea nazala). Timpanul fiind situat, dupa cum stiti, in urechea medie. Pentru o usoara intelegere a pozitionarii trompei lui Eustachio si rolului sau, iata cateva detalii despre ureche, organ format din trei parti:

 • urechea externa – compusa din pavilion si canalul auditiv pana la membrana timpanica;
 • urechea medie – cavitatea timpanica asezata in spatele membranei timpanice si care contine trei oscioare (ciocan, nicovala, scarita) ce transmit vibratiile membranei timpanice catre fereastra ovala dincolo de care se gaseste urechea interna;
 • urechea interna – compusa din organul de auz (numit si cochilie sau melc) si aparatul vestibular cu rol in echilibru.
   
  Conductul numit trompa lui Eustachio are un capat in partea inferioara a urechii medii. Acest capat se numeste orificiul timpanic. In partea cealalta a conductului se gaseste orificiul faringian care face legatura trompei lui Eustachio cu cavitatea nazala.

  Facand legatura dintre exterior (prin nas) si cavitatea timpanica (urechea medie), rolul trompei lui Eustachio este acela de a egaliza presiunea timpanica cu cea exterioara. In activitatile uzuale aceste presiuni sunt implicit egale, necesitatea egalizarii lor aparand in cazuri precum urcarea la altitudini ridicate sau sarituri in apa, situatii in care diferenta dintre presiunea din mediul extern resimtita in urechea exterioara si cea din cavitatea timpanica poate duce (in absenta acestui conduct intern) la spargerea timpanului. Prin aceasta legatura a cavitatii timpanice cu exteriorul, ambele cavitati aflate de-o parte si de alta a timpanului beneficiaza de aceeasi presiune a aerului, securitatea integritatii timpanului si desfasurarea in conditii optime a functiei auzului.
   

  Vezi si…