Vigneta Austria
 
Indiferent ca intrati in Austria dinspre Gyor, Sopron sau Szombathely, dinspre Bratislava sau Brno, Passau, Munchen sau Bolzano, Udine sau Ljubljana, niciodata, dar niciodata sa nu uitati sa cumparati vigneta Austria imediat dupa ce treceti granita sau de la prima statie de alimentare cu carburanti care si ea este situata cu siguranta imediat dupa granita. V-o spune cineva care, intrat in Austria pe la miezul noptii dupa 12 ore de traversat Romania si Ungaria si incantat de autostrazile europene (in Romania aveam la vremea aceea doar Bucuresti-Pitesti si Autostrada Soarelui pana la Cernavoda), a uitat sa opreasca la prima benzinarie si sa cumpere vigneta pentru Austria. Pentru ca dupa multe alte ore, dupa ce traversasem deja si jumatate de Austria, sa ne trezim cu politia pe urme. 120 de euro platiti cu cardul in duba politiei austriece, dotata cu POS si tot ce trebuie pentru incasarea amenzii.

Iar sistemul austriac este foarte bine pus la punct. Toate camerele amplasate deasupra autostrazilor austriece au capacitatea de a recunoaste numerele de inmatriculare ale masinilor iar verificarea vignetei in baza de date nationala se face instantaneu. In plus sistemul poate urmari cu ajutorul acestor camere traseul de deplasare al autovehiculelor prin tara iar cand asupra ta s-a aprins beculetul “contravenient”, toata politia autostrazi stie pe ce segment de drum te afli asa incat interceptarea devine o bagatela.

Mult mai ieftina devine asadar achizitionarea vignetei. Iata preturile valabile pentru 2014:

Autovehicule cu masa totala pana in 3,5 tone
valabilitate 10 zile: 8,50 euro
valabilitate 2 luni: 24,80 euro
valabilitate 12 luni: 82,70 euro
       Motociclete
valabilitate 10 zile: 4,90 euro
valabilitate 2 luni: 12,40 euro
valabilitate 12 luni: 32,90 euro

 
Plata taxa autostrada Austria nu este suficienta. Vigneta trebuie neaparat lipita la loc vizibil. Pe parbrizul autoturismului in coltul din stanga-sus sau in pozitia centru-sus (in dreptul sau sub oglinda) privind din pozitia soferului, si intotdeauna intr-un loc vizibil din afara vehiculului. Niciodata in coltul din dreapta-sus ori in partea de jos a parbrizului.

Daca aveti timp va invitam sa vedeti si filmuletul de mai jos privind aceeasi vigneta Austria, exemple de folosire si instructiuni de aplicare/dezlipire de pe parbriz.


 

Vezi si…