Raspunsul este da, exista rechini in Marea Neagra, de fapt traieste o singura specie de rechin in Marea Neagra, al carei nume este Caine de mare (Spiny dogfish, denumirea latineasca Squalus acanthias). Atat doar ca este un animal singuratic ce traieste la adancimi la care scafandrii rareori ajung, adica intre 25 si 75 de metri adancime. Chiar daca ar vietui mai aproape de suprafata si mai aproape de tarm, Cainele de mare nu ar fi periculos pentru oameni.

Rechinul din Marea Neagra ajunge la maturitate la dimensiuni de pana la 1,8 metri lungime, am putea spune deci ca destul de mult, si la o greutate de pana la 13 kilograme, deci micut. Este carnivor ca orice rechin dar se hraneste cu pestii pe care ii gaseste la adancimile cu care este obisnuit, scrumbii, guvizi si hamsii.

Fiind o singura specie de rechini in Marea Neagra, Cainele de mare nu are dusmani naturali dar specia nu prospera. Observatiile oamenilor de stiinta au evidentiat o scadere a populatiei de rechini Marea Neagra cu 60% din 1981 pana in 1992, fiind necesare masuri de protectie a lor impotriva pescuitului accidental. Trebuie spus ca ficatul sau contine nu mai putin de 70% grasimi, avand totodata o concentratie ridicata de vitamina A.

Mai trebuie stiut despre rechinul din Marea Neagra ca este ovovivipar, adica se inmulteste prin oua, femelele clocind cate un ou in corp inainte sa dea nastere unui pui care va trai independent de parintii sai inca din primele zile.
 
Rechini in Marea Neagra
(foto © Rick Starr, NOAA/CBNMS)
 

Vezi si…