Cel mai lung cuvant din lume se gaseste in limba engleza si, chiar daca el nu poate fi tiparit in niciun dictionar, motivul fiind unul simplu si logic – acest cuvant ar ocupa el singur mult prea multe pagini raportand la gradul sau de utilizare in vorbire, este totusi un cuvant publicat in lucrari de specialitate si in curs de acceptare de catre Academia Regala Britanica, conform regulilor in vigoare privind formarea cuvintelor in limba engleza. Pentru ca, dincolo de cuvintele derivate in mod natural din radacinile lor, engleza permite construirea de cuvinte prin alaturarea a doi sau mai multi termeni unul dupa celalalt, asa cum se intampla si in cazul, mult mai cunoscut, al limbii germane.

Chiar daca nu a fost tiparit intr-un dictionar, nici macar unul tehnic, ca sa nu mai vorbim de cel explicativ al limbii engleze, cel mai lung cuvant din lume a fost publicat in lucrari stiintifice, in felul acesta el vazand lumina tiparului si primind recunoasterea binemeritata. Dar, pentru evitarea posibilelor greseli de ortografie care ar fi putut induce pe cineva in eroare, cineva care s-ar fi incumetat sa citeasca cele 189.819 litere ale cuvantului, a primit si o denumire scurta, de doar 5 litere: titin. Acesta fiind o proteina uriasa prezenta in corpul oamenilor si care functioneaza ca un arc la nivel molecular, fiind responsabila pentru elasticitatea muschilor umani.

TitinNumele stiintific al titinului, trecut in nomenclatorul Uniunii Internationale de Chimie Pura si Aplicata (IUPAC, The International Union of Pure and Applied Chemistry, o federatie internationala a chimistilor din intreaga lume), are, cum spuneam, 189.819 litere. Din motive lesne de inteles va prezentam doar primele si ultimele litere ale acestei denumiri: Methionylthreonylthreonylglutaminylarginylserxisoleucine. Dar, daca sunteti curiosi sa vedeti cel mai lung cuvant din lume in intregime, click pe acest link pentru a-l gasi intr-un fisier de tip txt, in intregime, toate cele aproape 190.000 de litere ale sale. Iar in imaginea de mai sus puteti vedea cum arata aceasta proteina iar la acest link cum este examinat 3D un model de proteina.
 
Poate vreti sa vedeti si cele mai lungi cuvinte din romana si engleza (mai multe)?
 

Vezi si…