Câte continente sunt❓

Categorie :

Există șapte continente majore pe glob – Africa, Antarctica, Asia, Australia, Europa, America de Nord și America de Sud. Acestea reprezintă suprafețe extinse de uscat, înconjurate de oceane și mări.

Uneori se mai adaugă și al optulea continent, Oceania, care include Australia și alte insule din Pacific. Totuși, în sensul cel mai larg acceptat, sunt 7 continente.

Ce reprezintă un continent?

Un continent este o suprafață mare de uscat, înconjurată de ape. El cuprinde mai multe țări și regiuni geografice. De exemplu, Europa include Spania, Franța, Germania, Rusia și alte state.

Granițele unui continent sunt stabilite în principal de prezența apelor. De pildă, America de Nord este delimitată de Oceanul Atlantic la est, Oceanul Pacific la vest și de Canalul Panama și Marea Caraibilor la sud.

Uneori este dificil de trasat o graniță clară între continente, cum ar fi între Europa și Asia. Aici există mai multe abordări.

Asia

  • Este cel mai întins continent, cu o suprafață de aprox. 44 milioane kmp acoperind 30% din uscatul Pământului. Are 4,5 miliarde locuitori, adăpostind 60% din populația lumii. .Cuprinde 48 de țări, printre care se numără China, India, Rusia. Relief variat, de la Munții Himalaya la deșertul Gobi.
  • Fauna din Asia este extrem de diversificată, incluzând specii notabile precum tigrii, elefanții asiatici și ursul panda.Întrebări și răspunsuri

Africa

  • Este al doilea continent ca mărime, cu peste 1,3 miliarde locuitori și acoperă 20% din uscat. Suprafața sa este de 30 milioane kmp. Are 54 de state suverane incluzând Nigeria, Etiopia, Egipt. Resurse imense, cu deșertul Sahara, savane întinse, păduri ecuatoriale, faună sălbatică.
  • Africa găzduiește o faună extraordinar de diversă, inclusiv lei, elefanți africani și rinoceri, contribuind la un peisaj sălbatic captivant.Întrebări și răspunsuri

Europa

  • Are doar 10% din suprafața terestră dar găzduiește 46 de țări. Are 746 milioane locuitori, multe orașe istorice, relief predominant muntos. Cuprinde Rusia, Germania, Franța, Marea Britanie.
  • Fauna din Europa este caracterizată prin diversitatea sa, incluzând specii precum lupii, cerbii, urșii și vulturi, adăugând farmecul naturii continentului.Întrebări și răspunsuri

America de Sud

  • Are o suprafață de 17,8 milioane kmp, 422,5 milioane locuitori(2016). Include 12 state suverane printre care Brazilia, Argentina, Peru. Relief variat cu lanțul muntos Anzi, pădurea Amazoniană, câmpiile Pampas.
  • America de Sud găzduiește o varietate de specii fascinante, inclusiv lama, un animal adaptabil și iubitor, precum și jaguari, anacondas și păsări exotice, contribuind la diversitatea impresionantă a faunei din această regiune.Întrebări și răspunsuri

✓ America de Nord

  • Al treia continent ca dimensiune, se întinde pe o suprafață de 24 milioane kmp, cu o populație de 579 de milioane de locuitori. Cuprinde 23 țări printre care SUA, Canada și Mexico sunt cele mai mari. Are relief variat, de la cordiliera Stâncoasă la câmpiile întinse. Resurse naturale imense, cu păduri seculare de sequoia, râuri impresionante precum Mississippi sau fluviul St.Lawrence și orașe cosmopolite precum New York, Los Angeles sau Toronto.
  • Fauna din America de Nord este variată și cuprinde specii emblematice precum ursul grizzly, bizonul și vulturul bald.Întrebări și răspunsuri

Australia

  • Este cel mai arid continent, acoperit în mare parte de deșert, cu o populație de aproximativ 24 de milioane de locuitori și o suprafață de 14 milioane de kmp. Orașe precum Sydney și Melbourne îmbină modernitatea cu peisajele naturale, iar țara găzduiește o faună și floră unice, inclusiv Marea Barieră de Corali și Outback-ul arid.
  • Fauna australiană este remarcabilă prin diversitatea sa unică, adăpostind specii endemice precum cangurii, koala și ornitorincul, contribuind la caracterul distinctiv al continentului.Întrebări și răspunsuri

Antarctica

  • Este acoperită aproape complet de gheață, are 14 milioane kmp fără populație umană permanentă. Doar 4.000 de cercetători locuiesc temporar în cele 50 de stații științifice de pe continent.
  • Antarctica, cea mai rece și mai izolată parte a globului, are o faună adaptată la condițiile extrem de aspre, inclusiv pinguini, foci și albatroși, reprezentând o biodiversitate unică într-un peisaj glaciar impresionant.Întrebări și răspunsuri

Cum s-au format continentele Terrei?

Formarea continentelor este strâns legată de deriva continentală și de mișcarea plăcilor tectonice. Acestea reprezintă segmente de scoarță terestră care plutesc și se deplasează foarte încet.

Acum 200-300 milioane de ani, toate continentele erau unite într-un singur supercontinent numit Pangeea. Treptat, din cauza mișcărilor lente ale plăcilor, Pangeea s-a rupt în bucăți care au format continentele actuale.

De exemplu, America de Nord s-a separat de Eurasia acum aprox. 150 de milioane de ani. Iar India s-a desprins de Africa cu circa 90 de milioane de ani în urmă. Aceste mișcări continuă și în prezent, la o rată de câțiva centimetri pe an pentru fiecare placă.

Când s-a stabilit numărul de 7 continente?

Noțiunea de „continent” datează din Antichitate, când grecii foloseau termenul pentru a desemna principalele zone terestre cunoscute în acea vreme. Totuși, abia în secolul al XVIII-lea s-a încetățenit sistemul actual de 7 continente.

Asta s-a întâmplat pe măsură ce explorările geografice au elucidat forma Terrei. De pildă, abia în secolul al XVII-lea s-a demonstrat că Australia este o masă de uscat separată. Iar Antarctica a fost descoperită abia în 1820.

Astfel, la jumătatea secolului al XX-lea, comunitatea științifică a adoptat consensual actuala împărțire a globului în 7 continente.

Unele surse mai amintesc și despre existența unui al 8-lea continent, Oceania, dar această denumire nu este unanim acceptată.

În anumite situații, Europa și Asia pot fi văzute împreună, deoarece nu sunt separate fizic, fiind situate pe aceeași placă tectonică numită Eurasia. Această conexiune fizică a dus la considerarea lor ca un singur continent, Eurasia, rezultând astfel în 6 continente. Totuși, perspectiva de a trata Asia și Europa separat, dar a considera cele două Americi ca un singur continent numit America, poate duce la concluzia că există doar șase continente. Într-o abordare mai largă, atunci când grupăm Americile, Europa și Asia, se obține numărul de cinci continente. Cu toate acestea, din perspectivă oficială, există 7 continente pe glob.

Deci în timp ce un continent precum Europa are un climat temperat, Africa sau America de Sud au zone cu climă tropicală. Clima și geografia au influențat în mod direct culturile de pe fiecare continent.

Deși globalizarea a răspândit unele aspecte culturale, fiecare continent păstrează trăsături distincte unice.

 

spot_img