În ce an s-au desfășurat primele Jocuri Olimpice moderne?

Categorie :

Primele Jocuri Olimpice moderne – Atena 1896

Primele Jocuri Olimpice moderne din era modernă s-au desfășurat în anul 1896 în Atena, Grecia. Acestea au reprezentat reînvierea Jocurilor Olimpice antice grecești și au pus bazele Mișcării Olimpice moderne.

Istorie și context

Baronul francez Pierre de Coubertin este considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne. El a fondat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) în 1894, inaugurând astfel ideea reluării Jocurilor Olimpice antic-grecești.

Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a organizat astfel în 1896 chiar la Atena, leagănul Jocurilor Olimpice din antichitate. Astfel s-a dorit sublinierea legăturii spirituale cu originile elene ale competiției.

Aspecte organizatorice

Stadionul Panathinaiko din Atena, reconstruit special pentru această ocazie, a găzduit ceremonia de deschidere și probele de atletism. De asemenea, au mai fost utilizate Velodromul Neo Phaliron și Bazinul de înot din portul Pireu.

Regele George I al Greciei a participat la festivitatea de start, conferind astfel o aură monarhică primei ediții a Jocurilor moderne.

Discursul inaugural ținut de Pierre de Coubertin a conturat viziunea sa asupra rolului sportului în educația tinerilor și în promovarea păcii între națiuni.

Aspecte și curiozități speciale

  • Primul câștigător al Maratonului a fost grecul Spyridon Louis, devenit erou național. Acesta a parcurs cei 42 de km în 2 ore, 58 de minute și 50 de secunde.
  • Nu au existat medalii, ci doar diplome și coroane din ramuri de măslin
  • Probele artistice (muzică, literatură, sculptură) au fost integrate oficial până în 1948
  • Durata JO 1896 a fost de 10 zile (pe când acum este de peste 2 săptămâni)
  • O surpriză a fost triumful neașteptat al slovacului Drobny la simplu bărbați la tenis

Prin urmare, ediția din 1896 rămâne momentul fondator al Jocuri Olimpice moderne, continuând astfel moștenirea elenă antică.

Citiți despre Ciocobal, un sport demonstrativ introdus la Jocurile Olimpice în 1936.

spot_img
Verified by MonsterInsights