Cel mai mare șarpe din lume în 2024❓

Categorie :

Există două specii de șerpi care dețin în paralel titlul de cel mai mare șarpe din lume: Pitonul reticulat și Anaconda. Fiecare dintre ei poate revendica pe bună dreptate acest titlu, în funcție de criteriul ales.

Pitonul reticulat – cel mai lung șarpe

Pitonul reticulat (Python reticulatus) este cel mai lung șarpe din lume în viață, cu o lungime documentată științific de 6,95 metri și o greutate de 59 kg. Acesta trăiește în sud-estul Asiei și se hrănește cu rozătoare, maimuțe și uneori animale domestice.

De-a lungul anilor au existat rapoarte despre întâlniri cu pitoni mai lungi, însă fiindcă exemplarele nu au putut fi capturate și măsurate, lungimea lor nu a putut fi confirmată. Există un premiu de 50.000$ disponibil pentru prinderea unui piton viu de peste 9,1 metri, însă până în prezent nu a fost revendicat.

Cel mai lung piton înregistrat vreodată avea 7,67 metri și a fost găsit mort în Indonezia în 1912. Exemplare vii măsurate științific nu au depășit însă 6,95 metri.

Anaconda – cel mai greu șarpe

Din punct de vedere al greutății, Anaconda deține supremația, cu un exemplar cantărit la 97,5 kg, la o lungime de 5,21 metri. Anaconda (Eunectes murinus) poate ajunge până la 6,6 metri lungime și este specializată să vâneze în apă, de unde și numele de “boa de apă”.

Denumirile date de localnicii din America de Sud, unde trăiește acest șarpe, precum “ucigașul de tauri” sau “mama apelor” indică forța și proporțiile impresionante ale acestei specii.

Titanoboa – uriașul dispărut

În 2009 au fost descoperite în Columbia fosile ale unui șarpe preistoric uriaș, numit Titanoboa cerrejonensis. Acesta avea 13 metri lungime și o greutate estimată la 1.135 kg – mai mare decât un autobus și mai greu decât o mașină!

Titanoboa a trăit acum 60 de milioane de ani și a fost favorizat de climatul mult mai cald de atunci. Oamenii de știință indică o legătură directă între climă, metabolisul șerpilor și dimensiunile lor.

În concluzie, pitonul reticulat este cel mai lung șarpe în viață astăzi, anaconda este cel mai greu, iar dispărutul Titanoboa rămâne cel mai mare șarpe care a existat vreodată. Dimensiunile acestor reptile impresionează și reflectă o evoluție fascinantă.

spot_img