Volumul cilindruluiCilindrul este o suprafata tridimensionala obtinuta prin deplasarea unei drepte, numita generatoare (segmentul AA’ in imaginea alaturata), printr-un punct variabil ce descrie o curba plana inchisa (cercul ce constituie baza cilindrului) numita curba directoare. Curba directoare poate avea mai multe forme, cele mai comune fiind acelea de cerc si de elipsa. Atunci cand generatoarea (AA’) face un unghi drept cu baza iar aceasta are forma de cerc, suprafata rezultata se numeste cilindru circular drept.

Iata in continuare formula de calcul pentru volumul cilindrului circular drept:

Avand:
– raza cercului ce constituie baza cilindrului notata cu r, si
– inaltimea cilindrului (segmentul OO’ ce are aceeasi lungime cu segmentul AA’) notata cu h,

volumul unui cilindru circular drept se calculeaza dupa formula 
De exemplu, pentru un cilindru avand r = 5 si h = 10 si cunoscand valoarea numarului pi = 3,14, volumul cilindrului este V = 3,14 x 52 x 10 = 785, unitatea de masura provenind din enuntarea dimensiunilor razei si inaltimii cilindrului (dimensiuni in centimetri -> volumul in centimetri cubi, dimensiuni in metri -> volumul in metri cubi, etc).

Astfel, daca raza cilindrului este de 5 centimetri iar inaltimea sa este de 10 centimetri, volumul cilindrului este de 785 centimetri cubi. Daca raza cilindrului este de 5 metri iar inaltimea sa este de 10 metri, volumul cilindrului este de 785 metri cubi. Daca cele doua dimensiuni sunt date in unitati de masura diferite (de exemplu raza in centimetri iar inaltimea in metri), calculul volumului cilindrului se efectueaza doar dupa aducerea celor doua dimensiuni la aceeasi unitate de masura (ori centimetri, ori metri).

Pentru a calcula volumul cilindrului in litri trebuie avut in vedere faptul ca 1 litru = 1.000 centimetri cubi, putand aplica regula de trei simpla pentru calcularea volumului cilindrului in litri.
 
(Vezi si cum se calculeaza volumul cubului)
 

Vezi si…