Care este capitala Australiei?

Categorie :

Capitala Australiei – Tot ce trebuie să știi despre Canberra

Deși Sydney, Melbourne sau Brisbane sunt cele mai mari metropole din Australiacapitala țării este Canberra, un oraș mult mai mic ca populație. Situat în sud-estul Australiei, Canberra are un statut administrativ special, nefăcând parte din niciun stat, similar cu Washington D.C. în SUA.

Istoric și proiectare

Canberra a devenit capitala Australiei în urma unui compromis între Sydney și Melbourne care își disputau acest statut încă din secolul 19. Decizia de construire a unui nou oraș special pentru a găzdui capitala a fost luată în 1908.

Construcția Canberrei a început în 1913, după un concurs internațional de design câștigat de arhitecții americani Walter Burley Griffin și Marion Mahony. Ei au proiectat un plan geometric al orașului cu multe triunghiuri, cercuri, hexagoane și spații verzi abundente.

Patrimoniu istoric

Populația europeană a crescut încet în secolul al XIX-lea. Astăzi, Canberra găzduiește clădiri istorice precum Biserica Anglicană Sfântul Ioan Botezătorul, ridicată în 1845.

Întrebări și răspunsuri

Statut și funcții

Ca capitală a Australiei, Canberra găzduiește:

  • Parlamentul Australiei
  • Curtea Supremă de Justiție
  • Sedii de guvern și agenții guvernamentale
  • Universitatea Națională Australiană
  • Institutul Național de Sport
  • Muzeul Național al Australiei

Originea numelui

Numele “Canberra” vine din limba tribului indigen Ngabri și înseamnă “loc de întâlnire” sau “valea dintre sânii unei femei”, în funcție de interpretare.

Așadar, deși nu este cel mai mare oraș, Canberra îndeplinește rolul de capitală a Australiei încă de la înființare, găzduind instituțiile politice și administrative cheie ale țării.

spot_img
Verified by MonsterInsights