Capitala Australiei
 
Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, acestea sunt cele mai mari orase din Australia, fiecare avand peste un milion de locuitori, Sydney apropiindu-se chiar de 5 milioane. Dar nu, nici unul dintre acestea nu este capitala Australiei.

Capitala Australiei este Canberra, un oras mult mai mic decat cele mentionate mai sus, de doar 370.000 de locuitori, situat in partea de sud-est a tarii. Capitala Australiei este totodata o anomalie din punct de vedere politico-administrativ, orasul nefacand parte dintr-o provincie a Australiei ci avand propriul sau statut independent, asa cum este cazul districtului Washington DC din Statele Unite care la randul sau nu face parte din niciun stat american. Canberra este totodata rezultatul unui compromis provenit din disputa dintre orasele Sydney si Melbourne pentru titlul de capitala Australiei, disputa datand inca din anii 1800 dar transata in 1908 odata cu luarea deciziei ca Australia sa aiba o capitala intr-un oras ce avea sa fie construit de la zero.

Design-ul noului oras a facut obiectul unui concurs international adjudecat de catre doi arhitecti americani care au desenat planul orasului asa incat sa prezinte foarte multe forme geometrice, triunghiuri, cercuri si hexagoane, de asemenea foarte multe spatii verzi, constructia orasului incepand in 1913 si atragandu-si porecla de orasul tufisurilor datorita imenselor spatii verzi din interiorul orasului. Orasul gazduieste Parlamentul Australiei, Curtea de justitie, numeroase guverne si agentii guvernamentale, Universitatea Nationala a Australiei, Institutul National de Sport, Muzeul National al Australiei, Biblioteca Nationala si Colegiul Militar Regal.

Numele Canberra provine de la Kambera care inseamna loc de intalnire in vechea limba ngunnawal vorbita de catre bastinasii tribului Ngabri, o alta sursa descriind numele ca o forma anglicizata a cuvantului nganbira care inseamna valea (golul) dintre sanii unei femei.
 

Vezi si…