Care este capitala Africii de Sud?

Categorie :

Africa de Sud are nu una, ci trei capitale? Da, ai citit bine! Capitala Africii de Sud este Pretoria împreună cu Bloemfontein și Cape Town. Cum este posibil ca o țară să aibă 3 capitale? Motivul pentru 3 capitale: sistemul de guvernare din Africa de Sud este descentralizat, cu puteri distribuite între cele 3 capitale

Africa de Sud – Țara celor trei capitale

Această țară de pe continentul african are un sistem aparte când vine vorba de capitalele naționale.

Cele trei orașe împart între ele responsabilitățile de capitală, fiecare având un rol specific:

🏛️ Pretoria este capitala administrativă. Aici își au sediul președintele și guvernul țării. Este un oraș modern, dar cu o istorie bogată, fiind înconjurat de multe muzee interesante de vizitat.

⚖️ Bloemfontein este capitala juridică și găzduiește Curtea Supremă de Apel. Acest oraș liniștit din centrul țării păstrează o atmosferă relaxată și are multe clădiri istorice frumoase.

📜 Cape Town este capitala legislativă, adăpostind Parlamentul sud-african. Pe lângă acest rol important, Cape Town este cunoscut ca un oraș vibrant, plin de atracții turistice uimitoare ca Table Mountain sau plajele sale minunate.

Motivul pentru 3 capitale:

  • Sistemul de guvernare din Africa de Sud este descentralizat, cu puteri distribuite între cele 3 capitale
  • este legat de protestele frecvente din țară. Printr-o astfel de organizare, puterea nu este concentrată într-un singur loc, evitându-se astfel riscul ca toate instituțiile să fie blocate în caz de proteste violente.

Pretoria 🏛️

Cunoscută drept “Jacaranda City” datorită mulțimii de copaci înfloriți în nuanțe supebe de mov în fiecare primăvară, Pretoria este un amestec fermecător de modern și vechi. Pe lângă clădirile guvernamentale impunătoare, aici găsim și cartiere întregi cu case arhitecturale din epoca colonială olandeză. Must-see pentru orice vizitator sunt Union Buildings – sediul președintelui, dar și Church Square – o piațetă cochetă cu clădiri istorice.Muzeele nu lipsesc nici ele, cei pașionați de istorie vor fi îngcântați de Muzeul Militar Național sau Muzeul Apartheidului.

Cape Town 🌉

Cape Town
Cape Town

“Mama City” cum este numită de localnici te cucerește din prima clipă cu peisajele ei de vis. La întâlnirea dintre oceanul Atlantic și Indian, Cape Town îmbină plajele superbe cu munți spectaculoși ca Table Mountain sau Lion’s Head. Dar nu e doar natură aici! De la cartierul colonial de la poalele muntelui până la districtul de cluburi și baruri din apropierea portului, Cape Town e un city-break de neuitat. Iar pentru iubitorii de vin, regiunile înconjurătoare ca Stellenbosch și Franschhoek oferă o experiență de degustări world-class.

Bloemfontein ⚖️

“Orașul trandafirilor”, cum îi spun unii datorită numeroșilor trandafiri din parcuri și grădini, Bloemfontein e locul perfect pentru o evadare liniștită. Aici timpul pare că s-a oprit într-o altă epocă, străzile fiind dominate de clădiri din secolul al XIX-lea în stil arhitectural neo-renaissance. Navajo, unul dintre cele mai vechi magazine din Africa, încă își primește clienții, iar Old Presidential House e o bijuterie arhitectonică superbă, fostă reședință prezidențială. După o zi de plimbat prin oraș, un popas la Muzeul Navional de Istorie Naturală e modalitatea perfectă de recreere.

Africa de Sud chiar are o diversitate culturală și naturală de invidiat. Cine ar fi crezut că trei orașe atât de diferite pot reprezenta la fel de bine spiritul acestei țări incredibile?

Indiferent că vizitezi Pretoria, Cape Town sau Bloemfontein, vei descoperi o țară diversă, plină de frumuseți naturale și istorice fascinante. Așa că adaugă neapărat Africa de Sud pe lista ta de călătorii de văzut!

Date interesante:

  • 🌍 Africa de Sud este a 25-a cea mai mare țară din lume ca suprafață.
  • 🗣️ Are 11 limbi oficiale, cea mai diversă țară lingvistic din lume.
  • Este singura țară care încorporează două foste capitale coloniale: Pretoria (capitala fostei colonii Transvaal) și Cape Town (capitala fostei colonii britanice Colonia Capului).
  • 🍷 Deține recordul pentru cel mai lung drum vincolonial (Wine Tram) din lume, cu 51 mile lungime.
  • 🌺 Este țara cu cea mai mare specii de plante floră de pe planetă.
spot_img