Care este cea mai mare țară din lume?

Categorie :

Rusia: Gigantul Geografic al Lumii

Rusia, cunoscută oficial sub numele de Federația Rusă, este o țară care se întinde pe două continente, Europa și Asia, fiind recunoscută ca cea mai mare țară din lume după suprafață.

Cu o suprafață totală de 17.098.246 km², Rusia nu este doar un colos geografic, ci și un mozaic cultural și natural impresionant, care se întinde pe unsprezece fusuri orare și se învecinează cu paisprezece țări.

Este a noua țară ca populație la nivel mondial și cea mai populată din Europa, având capitala și cel mai mare oraș la Moscova. Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime, este recunoscut ca “capitala culturală” a Rusiei. Alte orașe majore includ Novosibirsk, Ekaterinburg, Nijni Novgorod și altele.

Date Interesante despre Rusia

  • Suprafața: Rusia acoperă o suprafață de 17.098.242 km², reprezentând 3,35% din totalul uscatului Terrei și depășind chiar și Antarctica.
  • Distanța între Extremități: Distanța dintre cele mai îndepărtate două puncte ale Rusiei este de aproximativ 8.000 km, de la Vistula Spit la vest, până la insulele Kurile la est.
  • Fusuri Orare: Rusia se întinde pe 11 fusuri orare, de la vest la est, ceea ce evidențiază imensitatea teritorială a țării.
  • Coaste și Mări: Rusia are o lungime a coastelor de peste 37.000 km, mărginind 14 mări majore.
  • Râuri și Lacuri: Există peste 100.000 de râuri și fluvii, inclusiv Volga, cel mai lung fluviu din Europa. Lacul Baikal, cel mai adânc lac de apă dulce din lume, conține 20% din rezerva de apă dulce neînghețată a planetei.
  • Diversitate Naturală și Culturală: Rusia este casa a 30 de situri din Patrimoniul Mondial UNESCO, reflectând bogăția culturală și naturală a țării.

Economie și Resurse

Economia Rusiei, a 11-a la nivel mondial după PIB nominal, se bazează în mare măsură pe resursele sale naturale abundente. Este lider mondial în producția de petrol și gaze naturale, având cele mai mari rezerve de resurse minerale și energie din lume. Cu toate acestea, PIB-ul per capita al Rusiei se situează pe locul 68 la nivel global, ceea ce indică provocările economice și inegalitățile cu care se confruntă.

Istoria și Cultura

Rusia are o istorie profundă și complexă, de la formarea statului Kievan Rus’ în secolul al IX-lea, adoptarea creștinismului ortodox din Imperiul Bizantin, expansiunea teritorială masivă în timpul Imperiului Rus, până la revoluțiile din 1917 care au dus la formarea Uniunii Sovietice. În 1991, Federația Rusă a emergat din desființarea Uniunii Sovietice, adoptând o nouă constituție și trecând la un sistem federal semi-prezidențial. De la începutul secolului XXI, sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a experimentat o regresie democratică și o orientare autoritară, implicându-se militar în diverse conflicte regionale.

Influența Globală și Provocări

Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și joacă un rol semnificativ în politica globală, deși se confruntă cu critici internaționale legate de drepturile omului, libertatea presei și nivelurile percepute de corupție. În ciuda acestor provocări, contribuțiile Rusiei la știință, artă și cultură rămân remarcabile, cu un impact profund asupra patrimoniului cultural global.

Concluzie

Rusia este un gigant geografic cu o istorie bogată și o diversitate culturală și naturală impresionantă. Deși se confruntă cu provocări economice și politice, influența sa la nivel mondial este incontestabilă. Peisajele sale variate, resursele naturale vaste și contribuțiile culturale fac din Rusia un subiect fascinant de explorat și înțeles.

spot_img
Verified by MonsterInsights