Volga
 
Dunarea este doar al doilea cel mai lung fluviu din Europa, avand nu mai putin de 2.860 de kilometri de la izvor pana la varsarea in Marea Neagra. Mai lung decat Dunarea este un fluviu aflat mai la est, ale carui ape curg exclusiv pe teritoriul Rusiei: Volga.

Avand o lungime de 3.692 de kilometri, fluviul Volga este cel mai mare fluviu din Europa, acestui superlativ adaugandu-i-se cele aferente celui mai mare bazin hidrografic din Europa precum si cea mai mare delta formata de un fluviu european.

In ciuda lungimii sale, Volga izvoraste de la o altitudine de doar 225 de metri deasupra nivelului marii, din niste dealuri aflate la nord-vest de capitala Rusiei, Moscova. Punctul sau de varsare in Marea Caspica se afla insa la 28 de metri sub nivelul oceanului planetar. De-a lungul drumului sau prin Rusia, fluviul Volga traverseaza sau trece prin apropierea a 11 dintre cele mai importante 20 de orase rusesti, de asemenea volumul sau de apa a facut ca pe cursul fluviului sa fie construite 8 centrale hidroelectrice importante.

Beneficiaza de numerosi afluenti cu debite importante de apa, precum Kama, Oka, Sura si Vetluga. Impreuna cu acestia formeaza un bazin hidrografic ce insumeaza 1.380.000 kilometri patrati, pe suprafata caruia traiesc cei mai multi dintre locuitorii Rusiei. La varsare Volga formeaza o delta uriasa, a carei lungime este de aproximativ 160 de kilometri si o suprafata proprie de peste 27.000 de kilometri patrati, o suprafata in crestere datorita scaderii nivelului apei din Marea Caspica.

Numele fluviului Volga provine din limba slava si inseamna “umezeala”, “umiditate”.
 

Vezi si…