Care este cel mai mare lac din lume?

Categorie :

Care este cel mai mare lac din lume? Această întrebare fascinează atât geografii cât și iubitorii de natură. Răspunsul este Marea Caspică, un gigant endoreic situat la granița dintre Europa și Asia, cu o suprafață impresionantă de 371,000 km². Deși este numit mare datorită dimensiunilor sale vaste, Marea Caspică este, în esență, cel mai mare lac din lume.

Marea Caspică: Un Colos între Continente

Marea Caspică se distinge nu doar prin mărimea sa, ci și prin caracteristicile unice care o fac un subiect de studiu fascinant pentru oamenii de știință din întreaga lume:

 • Salinitate Variabilă: Salinitatea apei din Marea Caspică variază de la 0.05% la gura de vărsare a râului Volga până la 11-13% în partea sud-estică, reflectând diversitatea ecologică a regiunii.
 • Nivelul Apei: Nivelul apei în Marea Caspică fluctuează, fiind în prezent cu aproximativ 28 de metri sub nivelul oceanului planetar, un fapt care subliniază dinamica complexă a lacului.
 • Istorie și Nume: De-a lungul timpului, Marea Caspică a fost cunoscută sub aproximativ 70 de denumiri diferite, reflectând bogăția culturală și istorică a zonei. Numele actual provine de la triburile Caspiev, crescători de cai din secolul I î.Hr.
 • Descoperirile din peștera Huto sugerează prezența umană în această zonă de circa 75.000 de ani.
 • Herodot este sursa primelor mențiuni documentate despre Marea Caspică.
 • Analele vechi armenești și iraniene atestă că rușii navigau pe apele Mării Caspice începând cu secolele IX – X după Hristos.

Geografia și Hidrologia Mării Caspice

 • Linia de Țărm: Marea Caspică are o linie de țărm care se întinde până la 6.500 – 6.700 de kilometri, ajungând până la 7.000 dacă sunt incluse și insulele.
 • Râuri Contribuitoare: Aproximativ 130 de râuri se varsă în Marea Caspică, inclusiv Volga cel mai mare fluviu din Europa, Terek și Ural, cu un debit anual între 215 – 224 kilometri cubi de apă.
 • Suprafața Bazinului: Bazinul Mării Caspice măsoară aproximativ 3,1 – 3,2 milioane de kilometri pătrați, constituind circa 10% din suprafața totală a bazinelor închise de pe Pământ.
 • Cel mai mare oraș-port de pe malul Mării Caspice este Baku, capitala Azerbaidjanului.

Biodiversitate

Este căminul unei varietăți impresionante de specii, unele dintre ele fiind endemice, adică nu se găsesc în nicio altă parte a lumii.

Foca caspică (Pusa caspica) este unicul mamifer acvatic specific Mării Caspice și una dintre rarele specii de foci adaptate la un habitat lacustru, diferind de cele din ape dulci prin particularitățile hidrologice ale mării. În urmă cu un secol, populația de foci caspice depășea un milion, dar în prezent a scăzut la sub 10%.

 • Artele Rupestre din Gobustan au evidențiat specii marine, inclusiv diverse tipuri de balene cu barbă, de la balenele albastre la delfini și alci, posibil reprezentând păsările Murre.
 • Imaginile rupestre de pe Muntele Kichikdash, care ar putea înfățișa o balenă cu cioc sau un delfin, sunt interpretate de unii ca reprezentând sturionul beluga, având în vedere dimensiunea sa impresionantă (430 cm lungime).
 • Aceste reprezentări sugerează posibilitatea ca Marea Caspică să fi fost habitatul unor specii marine până în perioadele Cuaternar, ultima glaciară sau chiar antichitate, facilitat de conexiuni istorice cu Oceanul Arctic, Marea Nordului sau Marea Neagră.
 • Există specii endemice marine actuale, cum ar fi scoicile de lagună, care confirmă originea lor din regiunile Mării Caspice și Mării Negre, susținând ipoteza prezenței faunei oceanice în această zonă.

Date interesante despre Marea Caspică:

 • Salinitatea: Deși este clasificată ca lac, Marea Caspică are o salinitate remarcabilă, ceea ce o face unică în comparație cu alte lacuri de pe glob.
 • Fundul mării în partea de sud atinge o adâncime de 1,023 metri sub nivelul mării, fiind a doua depresiune naturală non-oceanică ca adâncime de pe Pământ, după Lacul Baikal.
 • Cu o suprafață de 371,000 kilometri pătrați, este aproape de cinci ori mai mare decât Lacul Superior.
 • Marea Caspică adăpostește o gamă diversă de specii și este în mod special faimoasă pentru industria sa de caviar și petrol.
 • Poluarea din industria petrolului și barajele pe râurile care se varsă în ea au dăunat ecologiei sale.
 • Istoric, Marea Caspică a fost percepută ca un ocean datorită salinității și mărimii sale mari.
 • Salinitatea apei variază în diferite regiuni, fiind aproape dulce în porțiunile nordice și mai sărată spre sud.
 • Marea Caspică a experimentat fluctuații semnificative ale nivelului apei de-a lungul secolelor, influențate de factori precum precipitațiile, descărcarea râurilor și evaporarea.
 • Degradarea mediului, inclusiv poluarea din extracția de petrol, apele uzate netratate și deșeurile industriale, reprezintă o amenințare semnificativă pentru ecosistem.
 • Marea Caspică este căminul pentru diverse specii endemice și introduse de floră și faună, inclusiv foci, țestoase, midii și pești precum sturionul, prețuiți pentru icrele lor.

Top 5 Cele Mai Mari Lacuri din Lume

 1. Marea Caspică: 371,000 km²
 2. Lacul Superior: 82,400 km² – Cel mai mare lac cu apă dulce din lume(cel mai mare lac de apă dulce din lume în ceea ce privește suprafața), situat între Statele Unite și Canada. Localizare: Împarte frontierele dintre nordul Statelor Unite (Minnesota, Wisconsin și Michigan) și provincia canadiană Ontario.Este, de asemenea, unul dintre cele mai adânci lacuri de apă dulce, cu o adâncime maximă de aproximativ 406 metri.
 3. Lacul Victoria: 68,800 km² – Cel mai mare lac din Africa.
 4. Lacul Huron: 59,596 km² – Parte a sistemului Marii Lacuri din America de Nord.
 5. Lacul Michigan: 58,000 km² – Un alt membru impresionant al Marii Lacuri.

Concluzie

Marea Caspică domină clasamentul ca fiind cel mai mare lac din lume, dar fiecare lac din topul nostru are caracteristicile sale unice care îl fac remarcabil. De la variația salinității și fluctuațiile nivelului apei în Marea Caspică, la biodiversitatea excepțională și importanța ecologică a Lacului Superior, aceste corpuri de apă sunt vitale pentru ecosistemele lor și fascinează prin complexitatea și frumusețea lor naturală. Prin explorarea și conservarea acestor lacuri, ne asigurăm că minunile naturale ale lumii noastre vor continua să inspire și să susțină viața pe Pământ pentru generațiile viitoare.

spot_img