Ce sunt și unde sunt Cazanele Dunării?

Categorie :

Cazanele Dunării sunt un sector de aproximativ 9km din defileul Dunării, acolo unde apele își croiesc drum printre pereții stâncoși ai Munților Carpați. Un spectacol de zile mari, care îți taie răsuflarea de îndată ce pui piciorul în această regiune magică!

Imaginați-vă Dunărea curgând prin porțiuni înguste și stâncoase, formând vârtejuri impresionante la suprafața apei. Pare ca și cum apa ar fierbe, de unde și denumirea de “Cazane”. În unele locuri, fluviul se îngustează până la 230 de metri, îngreunând navigația, dar oferind în schimb priveliști de vis.

Cazanele Dunării sunt împărțite în două sectoare principale: Cazanele Mari și Cazanele Mici. Ambele sunt la fel de spectaculoase, cu pereți verticali de stâncă ce se înalță maiestuos din ape. În Cazanele Mari, apa atinge adâncimi de până la 75 de metri, iar viteza de scurgere depășește 5 metri pe secundă. Un adevărat spectacol al naturii!

Ce reprezintă Cazanele Dunării?

Cazanele Dunării sunt o formațiune geologică unică, rezultată din eroziunea puternică a fluviului Dunăre asupra rocilor calcaroase din zonă. De-a lungul milioanelor de ani, apa puternică a Dunării a săpat un defileu adânc și spectaculos în această regiune, sculptând pereții abrupți din calcar.

Imaginați-vă un defileu adânc, săpat în piatră de apa Dunării de-a lungul vremurilor. Pereții de stâncă se înalță mândri spre cer, atingând înălțimi de peste 200 de metri în unele locuri. E un peisaj de râvnit, un adevărat spectacol al naturii!

Zona e împărțită în două sectoare principale: Cazanele Mari și Cazanele Mici. Fiecare cu farmecul ei aparte, dar la fel de impresionante.

Cazanele Dunarii
Cazanele Dunarii

Cazanele Mari sunt cele care te lasă cu gura căscată. Cu o lungine de 4    km, se află între masivele Ciucarul Mare, pe teritoriul României, și Veliki Strbac, în Serbia.
Pereți verticali de piatră, ca niște uriași de piatră veghindu-ți drumul pe ape. E o priveliște grandioasă, de-ți taie răsuflarea. Pur și simplu nu poți să nu rămâi încremenit în fața acestei minunății sculptate de natură.

Cazanele Mici, în schimb, au un aer mai intim, mai liniștit, întinse pe aproximativ 3 km. Deși mai mici la înfățișare, nu sunt cu nimic mai prejos în ceea ce privește frumusețea. E o oază de liniște, perfectă pentru a te reconnecta cu natura. Se află între masivele Ciucarul Mic, în România și Mali Strbac, în Serbia.

Cazanele Mici
Cazanele Mici; poză: Sergiu Gabriel

Dar Cazanele Dunării nu sunt doar un peisaj de vis. E un loc cu istorie, cu povești de spus. De la mănăstiri săpate în stâncă, până la inscripții romane vechi de secole, orice colțișor ascunde o mostră vie a trecutului.

Și ca să fie totul și mai interesant, aceste ținuturi sunt populate de o viață sălbatică bogată. De la acvile ce planează maje stuoase peste stânci, până la zimbrii ce se plimbă nepăsători prin păduri, e un adevărat rai pentru iubitorii naturii.

E un loc magic, o adevărată comoară a naturii, gata să vă încânte privirea și să vă umple sufletul cu amintiri de neuitat. Așa că nu mai stați pe gânduri! Porniți la drum și lăsați-vă vrăjiți de farmecul acestui colț de rai, chiar la granița dintre țările noastre dragi.

Care sunt obiectivele turistice din această zonă?

Cazanele Dunării găzduiesc o serie de obiective turistice remarcabile, precum  Statuia lui Decebal, Mănăstirea Mraconia, construită în stâncă, Tabula Traiana – o inscripție monumentală din vremea romanilor, și Peștera Ponicova, cu stalactite și stalagmite sculptate de timp.

 Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal e un monument de-a dreptul impresionant, care îți taie răsuflarea de îndată ce îl zărești.

Imaginați-vă un chip uriaș, de 55 de metri înălțime, sculptат cu măiestrie în stânca abruptă. E chipul însuși al marelui rege dac Decebal, privind maiestuos spre ape. O adevărată bijuterie arheologică în piatră, cea mai mare sculptură din Europa!

Dar măreția acestei capodopere nu se oprește aici. Sub chipul lui Decebal se întinde o inscripție în limba latină: “Decebal Rex – Dragan Fecit”. Adică “Regele Decebal – realizată de Dragan”. Un mic omagiu adus sculptorului și echipei sale de 12 alpiniști-sculptori care au muncit un deceniu întreg pentru a dălțui această capodoperă în stâncă.

Decebal Rex
Decebal Rex

Știți ce e și mai fascinant? Statuia nu e doar o operă de artă uluitoare. E un simbol al respectului pentru natură și o chemare la conservarea ei pentru generațiile viitoare. Un monument care ne amintește cât de mici suntem în fața forțelor naturii, dar și cât de importante sunt acțiunile noastre.

Când ajungeți prin Cazanele Dunării, nu ratați ocazia de a merge la poalele statuii lui Decebal! Stați și admirați-o cu luare aminte, lăsați-vă cuprinși de măreția ei și gândiți-vă la semnificația profundă pe care o poartă.

E o experiență de neuitat, o lecție vie de istorie și artă, dar și un memento al responsabilității noastre față de natura care ne înconjoară. Statuia lui Decebal e cu adevărat o comoară a acestor meleaguri încărcate de legende!

Tabula Traiana

Tabula Traiana e o adevărată relicvă istorică, o placă memorială ridicată chiar de împăratul roman Traian în semn de victorie după cel de-Al Doilea Război Daco-Roman. Imaginează-ți, are vreo 1900 de ani de când a fost făurită!

TABULA_TRAIANA
TABULA TRAIANA poză Wikipedia

Această placă masivă de piatră, cu o lungime de 4 metri și o înălțime de 1,75 metri, stă mărturie trecutului glorios al Imperiului Roman în aceste meleaguri. Pe ea sunt înscripționate versuri în limba latină, care consemnează începutul drumului Roman suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei, pe o distanță de 40 de kilometri.

Dar Tabula nu e singură! Pe lângă ea mai pot fi văzute și rămășițe ale acelui vestit drum Roman care continua de-a lungul fluviului, o cale începută chiar de Împăratul Tiberiu. În anumite porțiuni unde romanii nu și-au putut croi drum direct prin dislocarea stâncilor, au săpat chiar în piatră, deasupra apei, găuri pătrate la distanțe egale. În aceste găuri erau fixate orizontal grinzi puternice peste care se așeza un pod de lemn. Urmele acestei inginerii antice pot fi observate și astăzi!

În total, au fost dălțuite 10 astfel de plăci memoriale în defileu, dar din păcate doar Tabula Traiana a rezistat de-a lungul timpului. Celelalte s-au păstrat doar în desene și stampe vechi. Chiar și Tabula prezentă a avut de suferit de pe urma intemperiilor, așa că odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicată cu aproximativ 30 de metri pentru a nu fi acoperită de ape.

Pe lângă inscripția latină, pe Tabula mai pot fi văzute și reprezentări ale unor delfini plutind și un vultur pe cer. Un adevărat monument al trecutului, care ne amintește de trecerea glorioasă a Imperiului Roman prin aceste meleaguri.

Așa că data viitoare când vii pe aici, oprește-te și admiră cu luare aminte Tabula Traiana. E o lecție vie de istorie, dar și o dovadă a ingeniozității strămoșilor noștri, care au reușit să lase o amprentă în piatră.

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia e un loc magic, săpat în stâncile Cazanelor Dunării, cu o istorie fascinantă!

Manastirea Mraconia poza: Ioana Trasnea
Manastirea Mraconia poza: Ioana Trasnea

Această mănăstire ascunsă își are rădăcinile încă din secolul al XV-lea, după cum spun unele documente vechi. Se zice că pe atunci, călugării de aici au fost nevoiți să se refugieze la Orșova, de frica turcilor care cuceriseră Constantinopolul în 1453.

Dar povestea nu se oprește aici! Actuala mănăstire a fost construită pe locul uneia și mai vechi, datând din 1523. Ridicată de banul Nicola Gârlișteanu, avea hramul Sfântului Prooroc Ilie. Însă, din păcate, a fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc din anii 1787-1792.

A fost refăcută, dar ulterior demolată de regimul comunist în 1967, pentru a face loc hidrocentralei de la Porțile de Fier. Când nivelul apelor scade foarte mult, se mai pot zări urmele în formă de cruce ale vechiului lăcaș de cult.

Dar iată că destinul a dat o nouă șansă acestui loc încărcat de istorie! După 1989, Mitropolitul Olteniei a pus piatra de temelie pentru reconstrucția Mănăstirii Mraconia. Astfel, între 1999-2000 a renăscut din propriile cenușă această bijuterie creștină, construită din cărămidă în formă de cruce.

Noua biserică poartă hramurile “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și “Sfânta Treime”. E un loc magic, ca scos din povești, cu zidurile săpate în stâncă și o priveliște de vis asupra apelor liniștite ale Dunării.

Așa că data viitoare când vii pe la Cazanele Dunării, oprește-te neapărat și la Mănăstirea Mraconia! Un loc plin de istorie și spiritualitate, perfect pentru a te regăsi pe tine însuți și a-ți împrospăta sufletul.

Peștera Ponicova

Cunoscută și sub numele de Peștera Gura Ponicovei sau chiar Peștera Liliecilor, această minune naturală este cu adevărat ceva de văzut. Cu o lungime impresionantă de 1666 de metri și o denivelare de -60 de metri, este regina peșterilor din Clisura Dunării.

Dar nu vă lăsați înșelați de măreția ei! Accesul în Peștera Ponicova este considerat de dificultate medie, deci nu e tocmai o plimbare prin parc. Existența a trei intrări, dintre care cea mai accesibilă este în Cheile Ponicovei, face ca explorarea să fie cu atât mai captivantă.

Odată înăuntru, vă veți simți ca într-un labirint subteran magic! Peștera este formată dintr-o serie de galerii impresionante care comunică între ele, situate pe două etaje diferite. Galeria principală, numită chiar Galeria Ponicovei, este iluminată natural datorită celor două deschideri uriașe și are o lungime de 400 de metri. Un adevărat spectacol al naturii!

Dar povestea nu se oprește aici! Peștera Ponicova a fost descoperită și explorată inițial încă din 1872, iar cercetările amănunțite au început abia în 1962, sub îndrumarea specialiștilor de la Institutul de Speologie din București.

Așa că, dacă sunteți aventurieri la suflet și doriți să explorați una dintre cele mai fascinante comori ale Cazanelor Dunării, nu ratați ocazia de a vizita Peștera Ponicova! Doar pregătiți-vă echipamentul adecvat și un ghid experimentat, căci aventura vă așteaptă!

Peștera Veterani- Sanctuar Dacic

Peștera Veterani e un loc cu povești de spus, dragi prieteni! O bijuterie ascunsă în stâncile Cazanelor, accesibilă doar de pe ape. La intrare, un podeț de lemn te conduce într-o încăpere tăinuită, ce respiră vechime de pe vremuri străbune. Un sanctuar dacic închinat zeului Zalmoxis, păzit cu sfințenie de strămoșii noștri.

Dincolo de gang, sala cea mare îți tăie răsuflarea. Boltită ca o catedrală, măreață în liniștea ei de piatră. Iar dimineața, un fir subțire de rază se strecură printr-o crăpătură, ca un fluture de lumină zburând prin întuneric. Un joc magic de lumini și umbre, de parcă zeul dacilor ar încerca să ne vorbească.

Peștera Veterani, gravură pe cupru, Johann Hieronymus Löschenkohl (1753—1807).

Dar atenție, nu vă lăsați păcăliți de aerul liniștit! Pe aici s-au dat bătălii crâncene între turci și austrieci. Erau timpuri negre când sângele se vărsa pe aceste stânci. Feldmareșalul Veterani, al armatei habsburgice, a fost cel care a întărit peștera în secolul 17 pentru a găzdui 700 de ostași gata de luptă. Chiar exista o placă care amintea cum “peștera a fost folosită ca adăpost în încăierările dintre armate, ea fiind fortificată de Veterani și aghiotantul său Ianovici. Gura peșterii se putea închide cu o stâncă uriașă”. Lupte sângeroase au avut loc în 1692 și 1788.

Chiar și acum, dacă vă uitați atent, veți zări acea stâncă pregătită să astupe intrarea la primul semn de primejdie, un amenințător memento al vremurilor apuse.

Dar lasă grijile deoparte și porniți mai departe pe cărarea Dunării…

Parcul Natural Porțile de Fier

Parcul Natural Porțile de Fier este o adevărată bijuterie ascunsă la granița dintre cele două țări, gata să vă lase cu gura căscată de uimire.

Imaginați-vă un teritoriu vast de 115.655 de hectare, întins peste munți, dealuri și chiar podișuri. Un adevărat rai pentru iubitorii de natură și aventură, unde peisajele de vis se țin lanț unele după altele.

Dar ce are atât de special acest parc, veți întreba? Ei bine, lăsați-mă să vă povestesc puțin despre comorile pe care le ascunde!

Începem cu cele 18 rezervații naturale, adevărate coroane ale parcului. Dintre acestea, Cazanele Mari și Cazanele Mici sunt cele care vă vor lăsa cu gura căscată. Pereți abrupți de stâncă, ape limpezi și priveliști de vis, de parcă ați fi pe platourile de filmare pentru un blockbuster.

Dar aventura abia începe! Pe teritoriul parcului se întinde, maiestuos, Defileul Dunării – cel mai lung defileu din Europa, cu o lungime impresionantă de 134 de kilometri. Imaginați-vă ce experiență captivantă ar fi să explorați acest traseu spectaculos, cu peisaje care vă taie răsuflarea la fiecare cotitură.

Și pentru că vorbim de aventură, cum ar fi să vizitați cea mai mare amenajare hidroenergetică din România? Da, chiar aici, în Parcul Natural Porțile de Fier, se află Sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier – o adevărată minune a ingineriei și tehnologiei.

Dar nu e vorba doar de natură și infrastructură în acest colț de rai. Parcul ascunde și o comoară culturală de neprețuit: diversitatea etnică. Aici, comunități de români, sârbi, cehi, rromi, maghiari și germani trăiesc într-o armonie desăvârșită, oferindu-vă ocazia de a experimenta și înțelege bogăția culturală a regiunii.

Și ca să nu uităm, Porțile de Fier sunt considerate un adevărat muzeu geologic în aer liber, cu o diversitate geologică și geomorfologică de-a dreptul impresionantă. Pregătiți-vă să descoperiți secrete ale pământului însuși, ascunse în aceste meleaguri încărcate de istorie.

Dar poate cea mai captivantă atracție a parcului este chiar biodiversitatea sa uluitoare. Cu peste 1668 de specii de plante superioare și peste 5200 de specii de animale, acest loc este un veritabil rai pentru iubitorii de natură sălbatică.

Cum ajungi la Cazanele Dunării

Dorești să explorezi aceste minunății ale naturii cu ochii tăi? Atunci trebuie să ajungi în județul Mehedinți, în apropierea localității Dubova. Vei descoperi frumusețea grandioasă a Cazanelor Dunării pe teritoriul localităților Eșelnița și Dubova.

Există un singur drum care te va duce în acest loc de poveste: DN57, care face legătura între municipiul Orșova și localitatea Moldova Nouă. Odată ajuns, vei putea opta pentru plimbări cu barca pe Dunăre sau pentru una dintre numeroasele trasee de drumeție prin Munții Banatului.

Legendele Cazanelor Dunării

Cazanele Dunării și împrejurimile lor sunt un adevărat izvor nesecat de istorii și legende captivante. De la povestea lui Karol, românul stabilit în Australia a cărui mașină a plonjat în ape în 1994, până la legenda că o rază de soare cădea dimineața pe altarul pe care dacii sacrificau păsări, fiecare colțișor ascunde o poveste fascinantă.

Se spune că romanii, impresionați de istoria străveche a acestor locuri, au transformat Peștera Veterani într-o mică cetate numită “Peth”. Iar în secolul al XVII-lea, Imperiul Austriac a ridicat aici ziduri groase de 2 metri și înalte de 4 metri, construind un avanpost militar fortificat.

Așa că, fie că vrei să te pierzi în legenda comorilor ascunse sau să descoperi secretele istorice ale acestor meleaguri, Cazanele Dunării și împrejurimile lor vor fi o adevărată încântare pentru sufletul tău de aventurier!

Flora și Fauna din Parcul Natural Porțile de Fier

Hai să vorbim despre frumusețea naturii din Parcul Natural Porțile de Fier! E un colțișor de rai unde întâlnim o mulțime de viețuitoare incredibile.

Începem cu florile, adevărate bijuterii colorate care dau un aer de poveste peisajului. Laleaua cazanelor, de exemplu, e unicată – găsește-o doar aici, prin Cazane. Parcă e o floare fermecată, crescută dintr-o sămânță de mărgăritar. Apoi mai e breabănul, o cracă mică și fragedă cu flori roșii-mov.

În Parcul Natural Porțile de Fier coexistă o varietate impresionantă de specii de mamifere adaptate la diferite habitate. Liliecii de origine mediteraneană se găsesc în numeroase peșteri din zonă, iar carnivorele domină zonele montane împădurite, de la urs și lup până la vulpe și râs. Ierbivorele ca cerbul și căpriorul sunt prezente în număr semnificativ, contribuind la echilibrul natural al ecosistemului.

În parc se găsesc 14 specii de amfibieni și 17 specii de reptile, printre care Țestoasa lui Hermann și diverse specii de șopârle, gușter și vipere, șopârla de pădure, șopârla de ziduri, șopârla de camp , gușterul, balaurul (Dolychophis jugularis) și vipera cu corn. Parcă ai zice că-i o amenințare, dar e liniștită dacă nu o calci pe coadă.

Avifauna din parc este diversă, cu peste 200 de specii identificate. Multe dintre acestea sunt strict protejate, iar construcția barajului de la Porțile de Fier I a creat noi habitate pentru păsările acvatice și limnicole, cele mai rare fiind :rața roșie, vânturelul mic și acvila țipătoare. In perioada de iarnă – primăvara găsim: cormoranul mare și mic , stârcul cenușiu, egreta mare , rața mică, rața roșie, rața cu cap castaniu, rața moțată, toți făcând deb gazde pentru musafirii veniți să admire frumusețile naturii. Un adevărat spectacol de sunet și culoare!

Cum poată fi explorat defileul Dunării?

  • Un mod minunat de a descoperi zona Cazanelor este să faci o croazieră pe Dunăre. Un ghid îți va arăta toate locurile interesante în timp ce navighezi liniștit pe râu și te bucuri de priveliști superbe.
  • Dacă preferi însă aventura, poți încerca drumeția sau plimbările pe jos de-a lungul malurilor. Vei avea ocazia să admiri flora și fauna sălbatică de aproape și să te bucuri de peisaje pitorești la tot pasul.
  • Pentru iubitorii de adrenalină, caiacul sau canoele sunt modalități ideale de a explora defileul chiar din mijlocul apelor Dunării. Poți simți adrenalina de a naviga printre stâncile uriașe.
  • Nu rata nici obiectivele turistice din zonă – mănăstiri, ruine antice, pietre comemorative. Vei afla povești fascinante despre istorie și cultură dacă vizitezi aceste locuri.

Indiferent ce cale alegi, explorarea Cazanelor Dunării este o experiență de neuitat. Natura sălbatică, râul misterios și urmele trecutului se îmbină perfect pentru un sejur de neuitat în acest colț minunat al României.

❓: Ce sunt și unde sunt cazanele Dunării?

💡: Cazanele Dunării reprezintă o porțiune a fluviului Dunărea care trece prin cunoscuta Clisură a Dunării. Această zonă cuprinde atât Cazanele Mari, cât și Cazanele Mici, fiind unul dintre obiectivele turistice de neratat din Parcul Natural Porțile de Fier. Cazanele se află pe malul Dunării, între localitățile Orșova și Eșelnița.

❓: Ce diferență există între Cazanele Mari și Cazanele Mici?

💡: Cazanele Dunării sunt divizate în două sectoare, respectiv Cazanele Mari și Cazanele Mici. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km și se extind de la Orșova până la Golful Mraconia, făcând parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Pe de altă parte, Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3 km și se află în apropiere de Golful Dubova.

❓: Ce reprezintă sectorul Cazanelor Dunării?

💡: Sectorul Cazanelor Dunării se referă la porțiunea fluviului Dunărea care trece prin zona spectaculoasă a Cazanelor, atât cea mare cât și cea mică. Aici Dunărea se îngustează și formează o zonă cu o viteză de scurgere a apei crescută, oferind un peisaj unic și impresionant.

❓: Care sunt principalele atracții din zona Cazanelor Dunării?

💡: Printre principalele atracții din zona Cazanelor Dunării se numără Peștera Veterani, Grota Veteranilor, Golful Mraconia, Grota Ciucarul Mic și multe altele. Aceste locuri sunt parte din frumusețea peisajului din Parcul Natural Porțile de Fier.

❓: Cum pot vizita Cazanele Dunării?

💡: Pentru a vizita Cazanele Dunării, poți ajunge cu mașina sau cu barca în zona Orșova sau Eșelnița și poți explora frumusețea peisajului de-a lungul malului Dunării. De asemenea, există și excursii organizate cu ambarcațiuni care trec prin Cazane și oferă o experiență de neuitat.

❓: Care este importanța turistică a Cazanelor Dunării?

💡: Cazanele Dunării sunt una dintre cele mai populare destinații turistice din zonă datorită peisajului spectaculos și a fenomenului natural unic creat de Dunăre în această porțiune. Turiștii se pot bucura de drumeții, croaziere pe apă și explorarea atracțiilor din jur.

spot_img
Articolul precedent
Articolul următor