Pana acum aproximativ 300 de ani cea mai mare pasare din lume ar fi fost pasarea elefant, o imensitate pe doua picioare, ce depasea 3 metri inaltime si cantarea aproape 400 de kilograme. Oualele acestei specii de pasari aveau o lungime de pana la 34 de centimetri si o circumferinta de 1 metru, fiind de aproximativ 160 de ori mai grele decat un ou de gaina. Din pacate aceasta specie a populat doar insula Madagascar iar prezenta oamenilor pe aceasta insula a fost fatala pasarilor elefant care au fost vanate intensiv pentru semnificativa cantitate de carne oferita celor care s-au stabilit in Madagascar.

Strut

In prezent cea mai mare pasare din lume este strutul (Struthio camelus, vezi foto) ce traieste pe campiile din Africa si Arabia. Strutul mascul poate ajunge pana la 2,8 metri inaltime si o greutate de pana la 156 de kilograme, in timp ce femelele pot ajunge pana la 2 metri inaltime. Un exemplar crescut in captivitate a ajuns pana la greutatea de 200 de kilograme, aceasta greutate nefiind insa intalnita la niciun exemplar din salbaticie. Oualele de strut pot cantari chiar si 1,4 kilograme, fiind recunoscute la aceasta ora drept cele mai mari oua din lume. Iar puii, odata iesiti din oua, cresc in primul lor an de viata cu 25 de centimetri in fiecare luna, la prima lor aniversare ajungand sa cantareasca deja 45 de kilograme.

Iar strutul nu este doar cea mai mare pasare din lume ci si cea mai rapida, bineinteles la alergat, viteza pe care strutii o pot atinge fiind de nu mai putin de 70 de kilometri pe ora! Viteza care insa nu ii ajuta foarte mult, in principal din cauza dimensiunii reduse a creierului lor si implicit a inteligentei; puteti citi urmand acest link care sunt efectele acestor considerente.
 

Vezi si…