Cine a fost liderul Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Categorie :

Liderul politic și ideologic al Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost Iosif Vissarionovici Stalin. Acesta a condus URSS din 1924 până în 1953, îndrumând țara în cea mai sângeroasă conflagrație din istorie.

Iosif Stalin, personalitate marcantă în WW2

Iosif Vissarionovici Stalin (n. 1878 – d. 1953) a fost Secretar General al Partidului Comunist din 1922 și șef al statului sovietic între 1941 și 1953. El a condus cu mână forte politicile de industrializare rapidă în anii ’30 ai secolului 20.

Stalin a pregătit URSS temeinic pentru un eventual război, punând bazele economiei planificate și colectivizând agricultura. Prin metode brutale, a transformat o țară rurală într-o superputere industrială și militară.

  • În 1939 URSS semnează pactul de neagresiune cu Germania – Pactul Ribbentrop-Molotov, care i-a permis anexarea unor teritorii din Europa de Est. Aceasta dovedește abilitățile politice și pragmatismul lui Stalin.

URSS în Al doilea Război mondial sub comanda lui Stalin

În 1941 Stalin primește avertismentele serviciilor secrete despre invazia iminentă a Germaniei. Însă refuză să creadă avertismente și se concentrează pe pregătirile pentru un eventual război în 1942-1943. Urmează atacul surpriză din 1941 al lui Hitler.

  • Stalin a refuzat să creadă mai multe avertismente despre invazia iminentă germană din 1941.
  • Greșeala majoră a lui Stalin din primele luni de război a fost de a interzice retragerea trupelor sovietice. Acest ordin catastrofal a dus la pierderi enorme.

În ciuda acestor erori, Stalin reușește să mobilizeze rapid Armata Roșie și întreaga economie pentru efortul de război. Realizările militare includ:

  • Victorii decisive la Stalingrad, Kursk și în Operațiunea Bagration
  • Lansarea unor ofensive majore în Estul Europei către Berlin
  • Două operațiuni reușite de salvare a orașului Leningrad aflat sub asediu (Operațiunea Iskra)

Dar aceste victorii s-au obținut cu sacrificii mari de vieți – peste 20 de milioane de sovietici au căzut la datorie. Stalin însuși a spus cați “nu contează câți soldați mor, ci cine cucerește teritoriul”.

Acesta rămâne o pată asupra sa, alături de epurările partidului comunist din anii ’30 și de gulag.

Pentru bine sau pentru rău, Iosif Stalin și-a pus o amprentă decisivă asupra WW2, ajutând la înfrângerea nazismului cu forța economiei și populației sovietice.

Află ce eveniment a marcat sfârșitul Războiului Rece dintre blocul comunist și țările capitaliste, și eventual la destrămarea URSS.

spot_img
Verified by MonsterInsights