Ce eveniment a marcat sfârșitul Războiului Rece?

Categorie :

Prăbușirea Zidului Berlinului în 1989 este considerată evenimentul emblematic care a marcat sfârșitul Războiului Rece dintre blocul comunist și țările capitaliste.

Contextul căderii Zidului Berlinului

Zidul Berlinului a fost construit în 1961 pentru a separa fizic Berlinul de Est comunist de Berlinul de Vest.

Spre sfârșitul anilor ’80, blocul sovietic era pe marginea colapsului din cauza problemelor economice și sociale interne.

Deschiderea porților

În noaptea de 9 noiembrie 1989, fără consultări prealabile cu liderii URSSoficialii est-germani au deschis porțile Zidului Berlinului. Acesta a fost un punct culminant pentru mișcările populare pro-democrație.

Zeci de mii de oameni au trecut prin poarta recent deschisă sărbătorind și marcând simbolic unificarea Germaniei și Europa după decenii de separare forțată.

Informații interesante:

  • În ultimii ani, bucăți din Zidul Berlinului au devenit obiecte de colecție vândute la licitații
  • La câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA George H.W. Bush au ținut un summit istoric pe o navă de război, declarând simbolic sfârșitul Războiului Rece.
  • În anii premergători căderii comunismului, Bruce Springsteen a susținut un legendar concert în Berlinul de Est în 1988, în fața a 300.000 de spectatori. A fost cea mai mare adunare publică din Răgărul de Est de până atunci.
  • În 1989 s-au retras trupele sovietice din Afganistan, reprezentând un semnal clar al declinului puterii URSS. Conflictul din Afganistan fusese Vietnamul URSS.
  • Președintele american Ronald Reagan a rostit în 1987 celebrul îndemn adresat liderului sovietic: “Mr. Gorbachev, tear down this wall!”. Peste 2 ani, zidul chiar a căzut.
  • Căderea Zidului Berlinului și dispariția Cortinei de Fier au dus rapid la reunificarea Germaniei în 1990 și la destrămarea URSS în 1991.
spot_img
Verified by MonsterInsights