Metroul londonez este cunoscut si sub numele London Underground, the Underground sau the Tube asa incat daca le auziti pe toate cele trei denumiri in eventualele discutii cu prieteni, localnici sau angajati de la metrou sa nu va surprinda. 270 de statii fac parte din sistemul metroului din capitala Angliei insa doar 45% din cei 402 kilometri ai retelei de transport sunt in subteran, in suburbii linia de metrou obisnuind sa iasa si sa circule la suprafata.

Odata urcati in vagoanele de metrou veti fi unul dintre cei peste 3,2 milioane de oameni care circula cu metroul in orice zi a saptamanii, the Tube fiind un mijloc de transport preferat de londonezi traficului aglomerat de la suprafata.

Ideea unei linii subterane care sa lege gara de cale ferata de centrul orasului este veche, ea dateaza inca din 1830. Insa abia in 1854 a fost aprobat proiectul iar prima garnitura de metrou a circulat prin tunelurile Londrei la 10 ianuarie 1863 devenind un succes imediat, de altfel chiar in prima sa zi de functionare trenurile trase de locomotive au aburi transportand nu mai putin de 38.000 de oameni curiosi sa vada noul lor mijloc de transport. De la doua statii de metrou (Paddington si Farringdon) pana la cele 270 din prezent este istorie pura a dezvoltarii atat a metroului din Londra cat si a orasului in sine si economiei britanice.

Click pe imaginea de mai jos pentru a va incarca fisierul intreg pe care il puteti downloada (click dreapta > Salvati ca/Save image as) si tipari pentru a va folosi in orientarea prin oras.


Harta metrou Londra

 

Vezi si…