Cum se acordă tricourile distinctive la ciclism❓

Categorie :

În competițiile importante de ciclism pe șosea precum Tour de France, Giro d’Italia sau Vuelta a España se acordă mai multe tricouri cu semnificații speciale pentru a recompensa performanțele cicliștilor și a le evidenția evoluția.

Tricoul galben

Este cel mai râvnit tricou și este purtat de liderul clasamentului general, adică de ciclistul care are cel mai bun timp cumulat de-a lungul tuturor etapelor disputate până în acel moment. Se calculează prin însumarea timpilor realizați zilnic, iar cel cu cel mai mic total poartă maglia gialla (galben) în Turul Italiei, maillot jaune (galben) în Turul Franței și jersey rojo (roșu) în Turul Spaniei.

Deținătorul tricoului galben se bucură de mult respect din partea plutonului. Avantajele includ ordinea de start, publicity mărită și un moral bun. Dezavantajul este că trebuie apărat în permanență de atacurile rivalilor.

Tricoul verde

Este destinat liderului clasamentului pe puncte, care recompensează cicliștii cu profil de sprinteri și finisheri, adică cei care excelează în finalurile de etapă sau în sprinturile intermediare. Primesc puncte în funcție de poziția de sosire.

Tricoul verde pune în valoare calitățile pure de viteză ale unor cicliști precum Cavendish, Sagan sau Erik Zabel. Avantajele sunt aceleași ca la tricoul galben în termeni de moral și publicity. Dezavantajul este consumul mare de energie pentru a participa la sprinturi.

Tricoul cu buline (pete) roșii

Este tricoul distictiv al regilor munților, acordat liderului clasamentului la catarare. Recompensează performanțele în etapele montane, fiind acordat puncte la trecerea fiecărui col sau cățărare. Ciclistul cu cele mai multe puncte cumulate poartă acest tricou distinctiv.

Este o recunoaștere a calităților de cățărători ale unor cicliști precum Voeckler, Froome sau Nairo Quintana. Avantajele și dezavantajele sunt similare cu cele ale tricourilor galben și verde.

Tricoul alb

Este reservat celui mai bine clasat ciclist sub 25 de ani în clasamentul general. Practic, este o recompensă pentru tinerii talentați, cei mai buni dintre speranțe.

A fost câștigat de nume mari precum Alberto Contador (2004) sau Jan Ullrich (1996). Avantajul este o mare motivație pentru continuarea carierei. Dezavantajul constă în efortul susținut pentru a rămâne pe podium la general.

Tricoul roșu

Spre deosebire de primele patru tricouri acordate după clasamente, tricoul roșu recompensează combativitatea. Aprecierea pentru cel mai activ și spectaculos ciclist al etapei se face de către un juriu oficial.

Thomas Voeckler în 2004 sau Peter Sagan în 2020 sunt exemple de câștigători. Este o răsplată pentru curaj și pentru promovarea spectacolului. Nu aduce alte avantaje în competiție.

Cunoscut local în spaniolă drept ‘maillot rojo’, tricoul roșu este acordat liderului cursei după fiecare etapă a Turului Spaniei. Liderul cursei este ciclistul care a încheiat cursa în cel mai scurt timp general la acel moment.

Astfel, fiecare tricou distinctiv recompensează o calitate diferită – viteză, anduranță, curaj sau tinerețe. Contribuie la farmecul Marilor Tururi și completează bătăliile din clasamentul general și din etape.

Course General leader Points leader Mountain leader Youth leader Other Historical
Italy Giro d’Italia
Pink jersey
(maglia rosa)
Cyclamen Jersey
(maglia ciclamino)
Blue jersey
(maglia azzurra)
White jersey
(maglia bianca)

Blue jersey (maglia azzurra) (1989-2006)

  • Last in Race:

Black jersey (maglia nera) (1946-1951)

Red jersey (maglia rossa) (1967-1968, 2010–2016)

Green jersey (maglia verde) (1974-2011)

France Tour de France
Yellow jersey
(maillot jaune)
Green jersey
(maillot vert)
Red Polka dot jersey
(maillot à pois rouges)
White jersey
(maillot blanc)
Last in race:
Red lantern (figure of speech)

  • Most combative:
  • Leading Team:

White jersey (maillot blanc) (1968-1974)

Combined jersey (maillot mondrian) (1980-1989)

Red jersey (maillot rouge) (1984-1989)

Spain Vuelta a España
Red jersey
(maillot rojo)
Green jersey
(maillot verde)
Blue Polka dot jersey
(maillot de lunares)
White jersey
(maillot blanco)
  • Most combative:

Yellow number (dorsal amarillo)

  • Leading Team:

Red Number (dorsal rojo)

Combined jersey (maillot multicolor) (1988-1992)

Orange-White-Green jersey (maillot tricolor) (2005)

White jersey (maillot blanco) (2006-2018)

  • General classification:

Orange jersey (maillot naranja) (1935-1936, 1942, 1977)

White jersey (maillot blanco) (1941)

Yellow jersey (maillot amarillo) (1955-1976, 1978–1998)

Gold jersey (maillot oro) (1999-2009)

Black dotted jersey (maillot granos de café) (1988-1989)

White jersey (maillot blanco) (1994-1998)

White-Gold jersey (maillot blanquioro) (1999)

White-Blue jersey (maillot blanquiazul) (2000)

Granate-white jersey (maillot graniblanco) (2001)

Orange jersey (maillot naranja) (2002-2003, 2006)

Granate jersey (maillot granate) (2004-2005)

Silver jersey (maillot plata) (2007)

spot_img
Verified by MonsterInsights