Steagul SUA
 
Adulat sau hulit, sarutat sau uneori ars, steagul Americii este unul dintre cele mai populare steaguri din lume, fiind prezent practic peste tot in lumea aceasta, indeosebi competitiile sportive fiind acelea care dau cel mai des ocazia arborarii lui.

50 de stele are steagul Americii, simbolizand cele 50 de state ce compun Statele Unite ale Americii. Dintre ele, 48 de state sunt grupate in centrul continentului nord-american, alte doua, Alaska si Hawaii, fiind separate din punct de vedere geografic, primul in nordul continentului, al doilea in mijlocul Oceanului Pacific. Din punct de vedere administrativ celor 50 de state americane li se adauga districtul federal Washington D.C. care are rolul de capitala a tarii si care se afla sub directa jurisdictie a Congresului Statelor Unite, nefacand parte din niciun stat american dar nici nu se regaseste sub forma unei stele pe steagul SUA. De asemenea mai sunt cateva teritorii ce apartin de Statele Unite si care nu se regasesc pe steag, cinci teritorii populate si noua teritorii nepopulate in Oceanul Pacific si in Marea Caraibelor. Stelele sunt dispuse pe noua linii in dreptunghiul albastru din coltul din stanga-sus al steagului, linii de sase stele alternand cu linii ce cuprind cinci stele.

Cele 13 linii orizontale albe si rosii ce compun restul steagului reprezinta cele treisprezece colonii britanice care si-au declarat independenta fata de Regatul Marii Britanii in 1776 si au format primele state in uniunea americana.
 

Vezi si…