Inainte sa raspundem la intrebare prin enumerarea lor, sa spunem si ce sunt vocalele: sunt acele sunete ale vorbirii care se pot rosti fara ajutorul altor sunete. Explicatia fiind aceea ca rostirea vocalelor se face prin emiterea unui curent de aer care iese liber prin corzile vocale, fara ca acesta (curentul de aer) sa intalneasca vreun obstacol. Spre deosebire de consoane care sunt sunete ce se rostesc cu ajutorul altor sunete (b = be sau bî; m = em sau mî, etc). Important de retinut, vocalele pot alcatui singure silabe.

Vocalele limbii romane sunt: a, ă, â (cu varianta sa scrisa î), e, i, o, u. In total 7 vocale. 7 si nu 8 pentru ca asa cum spuneam vocalele sunt sunete, deci sapte, caci â si î reprezinta un singur sunet reprezentat prin simboluri fonetice diferite. Aceleasi vocale constituie insa 8 litere ale alfabetului, in acest caz â si î fiind elemente (litere) diferite.

Patru dintre vocale pot fi, in cadrul vorbirii, semivocale: e, i, o si u. Diferenta intre semivocale si vocale este aceea ca in timpul vorbirii semivocalele sunt pronuntate la jumatate din intensitatea unei vocale. Iata cateva exemple:

 • e: erata (vocala) si seara (semivocala)
 • i: iritabil (vocala) si iar (semivocala)
 • o: orar (vocala) si soare (semivocala)
 • u: umar (vocala) si oua (semivocala)
   
  Daca in limba romana sunt 7 vocale, in vorbirea curenta mai pot aparea alte 2 vocale provenite din limbi straine:

 • [ø]: din cuvintele bleu sau loess
 • [y]: din cuvintele führer sau München
   

  Vezi si…