Ce este nuvela?
Definiție: Nuvela reprezintă o creație literară în proză, încadrată în genul epic. Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare în care ideile și sentimentele autorilor sunt transmise indirect, prin intermediul personajelor prezente în operă și a acțiunii în care acestea sunt implicate.
Structura operelor literare din genul epic constă în următoarele etape ale naratiunii: i. expozitiunea; ii. intriga; iii. desfasurarea actiunii; iv. punctul culminant; și v. deznodamantul. Speciile literare ale genului epic includ: i. în versuri: balada, legenda, epopeea, fabula; ii. în proză: anecdota, basmul, biografia, mitul, nuvela, povestirea, reportajul, romanul, schita.
Trăsături ale Nuvelei: Nuvela este mai amplă și mai complexă decât schița, și mai simplă decât romanul. În cadrul unei nuvele, numărul de personaje este redus, iar acestea sunt implicate într-un singur conflict, reprezentând un episod semnificativ din viața unuia sau mai multor personaje. Deoarece dimensiunile nuvelei sunt mai mici decât ale unui roman, drama este mai puțin complicată, dar este construită în mod riguros, autorul punând accent pe definirea personajelor și a intrigii.
Subspecii ale Nuvelei:
- Nuvela istorică
- Nuvela psihologică
- Nuvela filozofică
- Nuvela anecdotică
- Nuvela fantastică
Exemple de Nuveliști și Nuvele:
- Liviu Rebreanu: “Adam și Eva”
- Marin Preda: “Moartea bătrânului Dima”
- Ioan Slavici: “Moara cu noroc”
- Mihail Sadoveanu: “Dumbrava minunată”
- Anton Pann: “Cătălina”
- Marin Sorescu: “Cearta cu mă-sa”
- Gabriel Garcia Marquez: “Un domn foarte bătrân cu aripi de inger”
- Edgar Allan Poe: “Masca morții roșii”
- Franz Kafka: “Metamorfoza”
- Guy de Maupassant: “Mâinile”