Cine a fost primul rege al României?

Categorie :

Primul rege al României a fost Carol I, născut pe 20 aprilie 1839, a domnit în perioada 1866-1914. Crezul său a fost ”Totul pentru țară. Nimic pentru mine”.

Carol I – Primul rege al României

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 1839 – d. 1914)  pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen este considerat primul rege al României moderne.

 

Inițial prinț ales de către politicienii români în 1866 pentru poziția de domnitor al Principatelor Unite Române, Carol și-a consolidat puterea în următorii ani, fiind încoronat rege în 1881.

Context istoric

La momentul numirii sale ca domnitor în 1866, România era încă vasală Imperiului Otoman, deși se bucura de o autonomie sporită după Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească din 1859.

Alegerea lui Carol a reprezentat un punct de cotitură, politicienii români dorind un conducător puternic care să consolideze statul.

Biografie și realizări

Carol I nu vorbea inițial românește, dar a învățat repede și a rostit primul său discurs în limba română în 1867. El a domnit 48 de ani, perioadă în care România s-a consolidat ca stat independent, s-a modernizat și și-a câștigat recunoașterea pe plan extern.

Printre realizările majore se numără:

  • Adoptarea primei Constituții democratice în 1866
  • Declanșarea războiului de independență împotriva Imperiului Otoman, câștigat în 1878
  • Proclamarea Regatului României în 1881, Carol devenind primul rege
  • Dezvoltarea infrastructurii – căi ferate, porturi maritime
  • Modernizarea armatei și reformarea sistemului politic
  • Proclamarea Regatului României în 1881 și încoronarea lui Carol I ca rege

Moștenirea lui Carol I

Carol I a pus bazele României moderne ca stat independent și suveran. A adus stabilitate politică și a introdus standarde occidentale de guvernare constituțională, în timp ce poporul îl vedea ca pe un conducător puternic și patriotic.

În multe privințe, Carol I poate fi considerat un fondator al României moderne. De aceea, este pe drept numit primul rege al României.

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este răspunsul la întrebarea “Cine a fost primul rege al României?”. Ca prim rege, el a pus bazele României moderne.

spot_img
Verified by MonsterInsights