Ce înseamnă AM și PM la ceasuri?

Categorie :

AM și PM!

Atunci când te uiți la un ceas, ai observat probabil prescurtările AM și PM lângă oră. Dar ce înseamnă cu exactitate aceste litere care însoțesc adesea afișarea orei?

AM înseamnă “ante meridiem”, adică înainte de amiază. Prescurtarea se folosește pentru orele din intervalul miezului nopții până la amiază. De exemplu, am putea spune că este ora 9 AM.

Pe de altă parte, PM semnifică “post meridiem”, adică după amiază. Această prescurtare indică orele de după prânz, de la amiază până la miezul nopții. De exemplu, ora 18:00 poate fi scrisă și 6 PM.

De unde provin aceste prescurtări?

AM și PM își au originea în limba latină. În română, se pot traduce ușor ca “înainte de amiază” și “după amiază”.

Istoricul formatului de 12 ore

Formatul cu 12 ore își are originile în perioada Babilonului antic, acum 3500 de ani, atunci când au fost inventate primele ceasuri solare.

Inițial, ora era împărțită în 12 părți egale, numite “temporal hours”, deoarece lungimea lor varia în funcție de anotimpuri. Acest sistem cu 12 ore de zi și 12 de noapte a fost preluat mai târziu de romani și răspândit în întregul lor imperiu.

Ulterior, convenția de 12 ore a fost păstrată și la apariția ceasornicelor mecanice, în Evul Mediu. Doar că orele au devenit fixe, de 60 de minute fiecare, iar prescurtările AM/PM indicau prima sau a doua jumătate a zilei.

Curiosități legate de AM și PM

  • Există și ceasuri ce merg în sens invers, cu PM/AM inversate, confecționate de evrei.
  • România folosește de obicei formatul de 24 de ore, dar AM/PM este întâlnit și aici.
  • În unele limbi AM înseamnă “dimineața”, iar PM “după masă”, nu neapărat amiază.

Și cam așa au ajuns până azi ceasurile noastre să afișeze AM sau PM alături de oră!

În ce fel de format de ceas se folosesc?

Aceste prescurtări se folosesc atunci când se utilizează formatul de 12 ore. Spre deosebire de formatul de 24 de ore care folosește de la 00 la 23, cel de 12 ore reîncepe numărătoarea de la 1 la 12 la amiază. AM/PM indică dacă acea oră este în cea de-a doua jumătate a zilei sau nu.

Deci acum știi exact ce înseamnă literele AM (ante meridiem) și PM (post meridiem) de pe ceas!

spot_img
Verified by MonsterInsights