Care sunt continentele pe care nu trăiesc urși?

Categorie :

Continente fără urși – Ghid complet

Există 3 continente în care urșii lipsesc în totalitate: Antarctica, Australia și Africa. Fie că nu au existat niciodată aici, fie că au dispărut, cert este că în prezent aceste continent nu mai găzduiesc deloc urși.

De ce în Antarctica nu trăiesc urși

În Antarctica nu au trăit niciodată în mod natural urși sau alte mamifere terestre. Clima extrem de rece, vânturile puternice și zăpezile abundente nu permit supraviețuirea urșilor sau majorității altor specii de animale terestre.

Antarctica are cele mai scăzute temperaturi de pe planetă, coborând până la -89°C. De asemenea, este un continent permanent acoperit de gheață, cu doar 2% din suprafață reprezentată de uscat.

Aceste condiții vitrege nu oferă nicio șansă de supraviețuire pentru urși. Prin urmare, Antarctica rămâne un continent complet neprietenos pentru urși și majoritatea faunei terestre.

De ce în Australia nu există urși

Australia nu a avut niciodată populații autohtone de urși din cauza izolării prelungite a continentului. Fauna Australiei a evoluat separat timp de zeci de milioane de ani, rezultând o biodiversitate unică, cu specii precum cangurul, koala sau diavolul tasmanian.

Izolarea Australiei a avut loc în era supercontinentului Gondwana, iar urșii pur și simplu nu au reușit să ajungă aici. Ulterior s-au făcut încercări de a introduce urși grizzly și urși negri din alte zone, însă aceștia nu au reușit să se adapteze și să se stabilească pe termen lung.

Ca urmare, Australia continuă să rămână un continent fără urși.

Dispariția ursului din Africa

În Africa existau odinioară urși atlasieni în zona munților Atlas din nordul continentului. Ursul atlasian a dispărut definitiv la sfârșitul secolului 19, iar ultimul exemplar înregistrat a fost ucis de vânători în 1870 în Munții Tétouan din nordul Marocului.

  • De-a lungul secolelor 19 și 20 au existat și alte rapoarte despre observarea unor urși în Algeria, însă ele nu au putut fi confirmate, astfel că ursul atlasian rămâne specia dispărută definitiv.

Comportamentul uman a fost principalul factor care a cauzat dispariția acestui urs unic în Africa. Defrișarea pădurilor, vânătoarea și extinderea zonelor urbane i-au furat treptat habitatul natural până la dispariția definitivă.

Urșii din restul lumii

În celelalte continente continuă să supraviețuiască 8 specii de urși:

Ursul brun
Ursul brun
  • Ursul polar, ursul brun, ursul negru și panda în Asia
  • Ursul grizzly și ursul negru în America de Nord
  • Ursul de pe Insulele Andei în America de Sud
  • Ursul brun în Europa

Așadar, Antarctica, Australia și Africa sunt singurele zone globale complet lipsite de urși în prezent. Cu toate acestea, unele specii de urși se confruntă și ele cu pericolul dispariției din cauza intervenției umane excesive în habitatele lor.

spot_img
Verified by MonsterInsights