Cea mai mare balena din lume
 
Adultii celei mai mari specii de balene ajung frecvent la lungimi de 27-30 de metri si greutati cuprinse intre 150 si 170 de tone(!). Exista bineinteles si exceptii, in trecut fiind capturate exemplare si mai mari, de 33,3 si chiar 33,6 metri lungime si greutati de peste 180 de tone. Cea mai mare balena din lume este balena albastra, cea care detine titlul si de cel mai mare animal care traieste pe Pamant, nu doar de cea mai mare dintre balene.

Datorita dimensiunilor sale extraordinar de mari, si organele interne ale balenei albastre sunt cele mai mari dintre cele intalnite in regnul animal: inima unei balene albastre cantareste pana la 600 de kilograme, limba cantareste 2,7 tone, iar gura larg deschisa a acestei balene poate cuprinde nu mai putin de 90 de tone de apa si hrana. Noroc ca gatul ei este mult prea subtire ca sa poata inghiti o astfel de cantitate. De fapt, gatul unei balene albastre este atat de ingust incat nu poate inghiti obiecte mai mari decat o minge de plaja. Acest lucru nu o impiedica sa impinga pe acolo tone intregi de crustacee si krill, portia zilnica de hrana situandu-se in jurul a 3,6 tone care ii asigura aproximativ 1,5 milioane de calorii.

La nastere, puii de balena albastra au 7 metri lungime, cantaresc chiar si 2.700 de kilograme, cam cat un hipopotam adult(!) iar greutatea lor creste cu circa 90 de kilograme in fiecare zi! Maturitatea fiind consemnata undeva intre varstele de 5 si 10 ani, durata de viata estimata pentru balenele albastre fiind de aproximativ 80 de ani.
 

Vezi si…