De ce se numește “Marea Neagră”❓

Categorie :

Marea Neagră, cunoscută în trecut sub denumiri precum Axaina, Pontos Euxeinos, Mare Scythicum sau Megali Thalassa, a primit epitetul “neagră” în secolul al 15-lea din partea turcilor, în timpul expansiunii Imperiului Otoman. Turcii au cucerit toate malurile mării în acea perioadă, cu excepția unei fâșii într-o zonă din actuala Republică Georgia.

Ipoteze privind denumirea “Marea Neagră”:

  1. Cuvântul Negru: Acesta ar putea fi o traducere a vechiului cuvânt scitic “Axaina”.
  2. Culoarea Neagră în Timpul Furtunilor: Se sugerează că “neagră” ar putea reflecta culoarea mării în timpul furtunilor, o nuanță caracteristică tuturor marilor în condiții meteorologice nefavorabile, fiind un posibil motiv pentru numele său.
  3. Obișnuința Turcilor de a Folosi Culori pentru Punctele Cardinale: În acea perioadă, turcii obișnuiau să denumească punctele cardinale folosind culori, unde “Kara” (în traducere “întunecat”) era asociat cu Nordul/Miazănoaptea, iar “Ak” (în traducere “luminos”) cu Sudul/Miazăzi. În sprijinul acestei ipoteze vine și denumirea turcească a Mării Mediterane: “Akdeniz”, situată la sud de Turcia. Astfel, Marea dinspre nord ar fi fost numită “Karadeniz”, tradusă literal ca “Marea Neagră” în limbile popoarelor moderne din jurul ei: rusă, bulgară și română.

Curiozități despre Marea Neagră

  • Marea Neagră are o suprafață de 423.000 km2 și este situată între Europa de Est și vestul Asiei. Se învecinează cu șase țări: România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina. Are o adâncime maximă de 2210 metri.
  • Salinitatea Mării Negre este de 17-18%, mai redusă decât a altor mări din cauza aportului mare de apă dulce de la fluviile care se varsă în ea, precum Dunărea, Nipru, Don. Timpul mediu de reînnoire a apei este de aproximativ 2500 de ani.
  • Acum 11.000-9.000 de ani a avut loc un potop care a umplut un fost golf al Mării Negre cu apă sărată de la Marea Mediterană. Astfel s-au format strâmtoarea Bosfor și Marea Neagră așa cum o știm astăzi.
  • Există peste 500 de specii de plante și alge și peste 180 de specii de pești. Printre acestea se numără și rechinul Câine de Mare, care trăiește la adâncimi mari.
  • Datorită lipsei de oxigen la adâncime mare, epavele sunt perfect conservate. Unii cercetători compară Marea Neagră cu un muzeu subacvatic.
  • În 1901 un cutremur cu magnitudinea 7,2 grade pe scara Richter a provocat un val tsunami în zona orașului Mangalia.
spot_img