Marea NeagraDenumirea Marea Neagra este una destul de recenta pe scara timpului, inainte sa primeasca acest nume marea fiind cunoscuta drept Axaina, Pontos Euxeinos, Mare Scythicum sau Megali Thalassa, denumiri date de catre popoarele ce au trait de jur imprejurul ei timp de mai bine de 3.000 de ani.

Epitetul “neagra” i-a fost dat incepand cu secolul al 15-lea de catre turci, acestia ajungand in acea perioada de expansiune a Imperiului Otoman sa cucereasca toate tarmurile marii, mai putin o fasie intr-o zona din actuala Republica Georgia.

Trei ipoteze stau la baza actualei denumiri, toate credibile dar niciuna dintre ele nefiind confirmata cu dovezi solide:

  • cuvantul negruneagra ar putea fi traducerea vechiului cuvant scitic Axaina;
  • neagra ar fi fost culoarea marii in timpul furtunilor, o culoare de altfel caracteristica tuturor marilor in conditii meteorologice nefavorabile dar care ar fi dus la botezul marii dupa aspectul ei;
  • obisnuinta turcilor din acea perioada de a numi punctele cardinale folosind culori: Kara (in traducere “intunecat”) pentru Nord/Miazanoapte; respectiv Ak (in traducere “luminos”) pentru Sud/Miazazi. In sprijinul acestei ipoteze vine denumirea turceasca a Marii Mediterane: Akdeniz, la sud de Turcia. Marea dinspre nord ar fi fost numita prin urmare Karadeniz, tradusa literalmente Marea Neagra in limbile popoarelor moderne de jur imprejurul ei: rusa, bulgara si romana.
     

    Vezi si…