Cea mai scazuta temperatura din lume
 
Niciun om nu a fost prezent in locul si in momentul in care a fost atinsa cea mai scazuta temperatura din lume. Nu este insa un fapt neobisnuit daca ne gandim ca acest eveniment s-a petrecut in Antarctica, continentul care e cu aproximativ 35% mai intins decat Europa, in acelasi timp are de aproximativ 150.000 de ori mai putini locuitori decat Batranul Continent. Antarctica este insa permanent tinuta sub observatie iar masurarea temperaturilor se face constant pe intreaga sa suprafata cu ajutorul satelitilor. Iar cea mai scazuta temperatura din lume s-a situat la valoarea de -93,2°C (!) in ziua de 10 august 2010, pe un platou din zona central-estica a Antarcticii, la o altitudine de 3.900 de metri, coordonatele exacte ale locului in care a fost masurata cea mai scazuta temperatura de pe glob fiind 81,8° latitudine sudica si 59,3° longitudine estica.

Un record care a fost aproape sa fie doborat in ziua de 31 iulie 2013 cand temperatura din estul Antarcticii a coborat pana la -92,9°C.

Primele masuratori care au aratat unde se pot situa extremele negative ale temperaturii au fost efectuate in 21 ianuarie 1838 de catre un negustor rus in orasul Yakutsk, situat la doar 450 de kilometri sud de Cercul Polar, gradatiile termometrului special realizat aratand -60°C. Apoi, la 15 ianuarie 1885, intr-un alt oras rusesc, Verkhoyansk, a fost inregistrata o temperatura de -68°C, pentru ca mult timp dupa aceea, in 1957, statia de cercetare Amundsen-Scott situata la Polul Sud sa raporteze -73,6°C apoi -74,5°C in decurs de doar cateva luni de zile.

Minimul istoric dinaintea temperaturii masurata cu ajutorul satelitilor a fost cel de -89,2°C la statia de cercetare Vostok, de asemenea in Antarctica, cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata cu termometre aflate la sol, datand din 20 iulie 1983.
 

Vezi si…