Care este capitala Islandei?

Categorie :

Capitala Islandei este orașul Reykjavik. Fiind cel mai mare și cel mai populat oraș din Islanda, Reykjavik este centrul politic, economic și cultural dominant al țării.

Despre Reykjavik

Reykjavík, capitala și cel mai mare oraș al Islandei, se află în sud-vestul țării, pe malul sudic al golfului Faxaflói. Cu o populație de aproximativ 140.000 de locuitori în 2023, Reykjavík este centrul activităților culturale, economice și guvernamentale ale Islandei. Orașul este considerat printre cele mai curate, mai verzi și mai sigure din lume.

Istoric:

– Se crede că Reykjavík a fost locul primei așezări permanente în Islanda, fondată în AD 874 de către Ingólfr Arnarson.
– Orașul a fost oficial înființat în 1786 și a crescut treptat în decursul decadelor, devenind un centru regional și apoi național de comerț, populație și activități guvernamentale.

Geografie:

– Reykjavík este situat în sud-vestul Islandei și are o climă oceanică subpolară, cu temperaturi relativ blânde în timpul iernii.
– Orașul se întinde în principal pe peninsula Seltjarnarnes, iar suburbiile se extind spre sud și est.

Demografie:

– Reykjavík este cel mai mare și cel mai populat oraș din Islanda, cu aproximativ 63% din populație trăind în zona mai largă a orașului în 2023.
– Aproximativ 80% dintre rezidenții străini ai orașului provin din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European.

Economie:

Borgartún este centrul financiar al Reykjavík, găzduind numeroase companii și trei bănci de investiții.
– Dereglementarea sectorului financiar și revoluția informatică din anii 1990 au transformat din nou Reykjavík, iar sectoarele financiar și IT sunt acum angajatori semnificativi în oraș.

Infrastructură:

– Reykjavík Airport deserveste zborurile domestice, iar Keflavík International Airport, la aproximativ 40 km sud-vest de oraș, este principala poartă de intrare internațională în țară.
– O controversă există în legătură cu locația Reykjavík Airport, care ocupă mult spațiu valoros în centrul orașului.

Cultură și Literatură:

– Reykjavík este centrul vieții culturale islandeze și adăpostește Safnahúsið (Casa Culturii), unde sunt expuse comori naționale, inclusiv Edda Poetică.
– Orașul a fost desemnat drept Oraș UNESCO al Literaturii în 2011 și găzduiește Institutele Árni Magnússon pentru Studii Islandeze.

Clima:

– Reykjavík are un climat oceanic subpolar, iar temperaturile în timpul iernii sunt relativ blânde, cu rareori temperaturi sub -15 °C.
– Ziua și noaptea variază semnificativ pe parcursul anului, iar între 20 mai și 24 iulie, lumina zilei este practic permanentă.

Acestea sunt doar câteva aspecte notabile despre Reykjavík, o destinație care îmbină istorie bogată, geografie spectaculoasă și o cultură vibrantă.

Date interesante:

    • Reykjavik are cele mai multe piscine publice per capita din lume
    • Majoritatea caselor din Reykjavik folosesc energia geotermală pentru încălzire
    • În centrul orașului există o biserica luterană ce nu a fost niciodată finalizată, devenită simbol local
    • Islanda este una dintre puținele țări europene în care nu trăiesc urși în mod natural

spot_img
Verified by MonsterInsights