Curiozități Planetare: Câte țări există în lume? Dar state❓

Categorie :

Un nou capitol din seria “Curiozități și Trăznăi Planetare”! De data asta, băgăm băț prin drăcia aia numită… Câte țări, mă, există pe Terra asta rotundă?

Pentru început, haideți să lămurim diferența dintre o “țară” și un “stat”. O țară este o regiune geografică cu o populație și o cultură distinctă, în timp ce un stat este o entitate politică suverană, cu un guvern independent care controlează un teritoriu definit. De exemplu, Regatul Unit este o singură țară, dar are patru state componente: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Știu, știu, parcă-i o întrebare de 💩(căcat). Păi na, o țară e o țară, nu? Teritoriu, granițe, steag, imn, Constituție, tot Ț-ăla. Dar stați puțin, că povestea se încurca zdravăn de tot pe aici!

Regula Jocului Potrivit ONU-iștilor

Conform șmecherilor de la ONU (ăia de la Organizația Națiunilor Unite), o țară suverană trebuie să aibă niște chestii base pe lângă bordeiul, granița și lelița cu coada-mpletită:

✅Populație stabilă

✅Guvern independent

✅Potența să dea mâna cu alte state prin relații diplomatice

Adică nu merge cu “Ia dă-mi voie, vecină, să-mi trag un fâșâit prin crânga ta”.

Conform listei ONU, avem în prezent 193 de state membre. Plus două curiozități: Vaticanul(Vați-canu’) și Palestina, care au doar rol de spectatori permanenți. Apoi mai sunt două chestii ciudate, Insulele Cook și Niue, care sunt cam eligibile, dar na, n-au fost primite la gașca ălora mari încă.

Deci dacă punem tout la un loc, avem un total de 197 de țări recunoscute conform definițiunilor ONU-iste. Dar stați, că nici așa nu scăpăm!

Ce ziceți de Kosovo și Taiwan, dom’le? Alea-s țări, nu-s țări? Că din punctul meu de vedere, alea-s țări întregi – au steag, pașaport, armatoi, președinți aleși. Singura chestie care le lipsește e recunoașterea politică a restului.

Kosovo s-a desprins din Serbia în 2008 și de-atunci o dă în independență. E recunoscută de 101 state, dar Serbia tot o revendică, iar muscalii de la Kremlin o susțin pe ai noștri sârbi.

Taiwan e și mai dârlăuață. A fost printre membrii fondatori ai ONU, recunoscută drept singura Chină adevărată până prin anii ’70, când băieții ăia mari de pe continentul roșu au început să-și arate colții. De-atunci, Taiwan e cam dată la o parte.

Harababura cu Număratul –  Număr de state

Deci ca să punem gând la cap situația asta încâlcită, avem următorul tablou:

Categorie Număr de state
State membre ONU 193
State observatoare ONU 2 (Vatican, Palestina)
State eligibile ne-membre 2 (Insulele Cook, Niue)
State independente nerecunoscute 2 (Kosovo, Taiwan)
TOTAL 199

Vedeți voi, pentru ONU o țară suverană trebuie să îndeplinească niște criterii precum o populație permanentă, un teritoriu delimitat, un guvern independent și capacitatea de a intra în relații cu alte state. Dicționarul Oxford definește o țară ca „o națiune cu propriul guvern, care ocupă un anumit teritoriu”.

Așadar, realist vorbind, dacă includem cazurile speciale Kosovo și Taiwan(wtf not), avem un total de 199 de țări pe harta asta a Pământului.

Țărișoare separatiste nerecunoscute

Având toate criteriile alea îndeplinite de state suverane independente, chiaburii ăia stau înțepeniți în niște feluri de “limbo” juridic. În același cazan de ceapă se zbat și țărișoare separatiste nerecunoscute, gen Transnistria, Artsakh, Osetia de Sud, Abhazia și Sahara Vestică, plus teritorii dependente de alții precum Samoa Americană sau Polinezia Franceză. Un 💥……(insert frumoasa expresie argotică în loc de haos) geopolitic, zău.

Date interesante, poate? 

Sau lăbăreli din purul praf mondial?

Apropo, să vă dau niște informații bășcălioase despre aceste superbități ale naturii numite state:

✨ Cele mai mici țărișoare sunt Vați-canu’ (0,44 km2) și Monaco (2,02 km2) – ai putea arunca cu o piatră de la un capăt la altul!

✨ India e cea mai populată, cu peste 1,428 miliarde de oameni – mai mult de o cincime din populația planetară!

✨ Cele mai noi țări sunt Sudanul de Sud (2011) și Barbados (2021), când s-a rupt definitiv de Commonwealth-ul ăla britanic.

✨ Rusia e țărănoaia cea mai mare ca suprafață, cu peste 17 milioane km2. Nici n-ai termina vreodată s-o insulți din marginea ei!

✨ Pe lângă Vatican(Vați-canu’), alte mici insule-stat sunt Nauru, Tuvalu și ațâțele. Noroc cu distracția pescăriei!

✨ În medie, în fiecare deceniu a secolului XX au apărut câte 4 noi state pe hartă.

✨ Există doar trei state-enclave în lume – țări complet înconjurate de o altă țară. Acestea sunt Lesotho (înconjurată de Africa de Sud), San Marino și Vaticanul, ultimele două fiind microstate.

✨ Sunt 27 de state insulare în lume.

✨ Circa 25 de state și-au câștigat independența după destrămarea URSS în 1991.

✨ Peste 60 de state au suprafața mai mică de 20.000 km pătrați.

Și că tot am ajuns pe tărâmul tăriilor ciudățele, auziți și una despre Kiribati! Ăsta-i un arhipelag de insule micuțe prin Pacific care se înghesuie de-abia pe vreo 800 km2. Dar cel mai tâmpit e că cea mai înaltă bucățică de pământ a lor n-are decât 3 metri deasupra nivelului mării! Un pic de vânt puternic și rămân cu pluta în loc de țărișoară, ăștia au viitorul asigurat!

Priviți măreția! Chiar și micuțul arhipelag Kiribati și-a făcut loc pe acoperișul sediului ONU, cu steagul său roșu și albastru fluturând mândru printre națiunile lumii. O dovadă că fiecare țărișoară, oricât de mică, își găsește locul în acest tărâm al statelor suverane!
Priviți măreția! Chiar și micuțul arhipelag Kiribati și-a făcut loc pe acoperișul sediului ONU, cu steagul său roșu și albastru fluturând mândru printre națiunile lumii. O dovadă că fiecare țărișoară, oricât de mică, își găsește locul în acest tărâm al statelor suverane!

Ia ziceți voi, n-am fost destul de explicativ și cu ascuțișuri pentru un subiect atât de anost? Dacă tot ați zăbovit până aici, ar fi păcat să vă pierdeți bulinele planetare preferate, așa că înarmați-vă cu pachețelul de semințe și porniți-vă explorând!

P.S. Orice asemănare cu persoane sau situații reale este pur întâmplătoare. Și dacă sunteți călători ahtiați de aventuri, poate dați o fugă până-n Vați-canu’! Dar aveți grijă să nu vă lase portarul să intrați cu semințe pe acolo…

spot_img